Az elfeledett herceg (2020)

Az Oscar-díjas filmrendező Michel Hazanavicius filmje Az elfeledett herceg (Le prince oublié) egy francia-belga vígjáték, kalandfilm, amely alapvetően a szülői létnek arról a drámai időszakáról szól, amikor egyszer csak a gyermekeik életében többé már nem a szülő játssza a főszerepet.

Szándékosan használom a “főszerep” szót, a film cselekménye ugyanis két szálon fut: a főszereplő kislányának szóló mesével párhuzamosan zajlik a valóság, vagyis inkább a valósággal párhuzamosan zajlik a mese, amely egy filmgyárként van bemutatva: színes díszletekkel, rendezővel, színészekkel és persze a főszereplővel. Ezt a főszerepet hosszú időn keresztül az apa (Omar Sy) játssza, ám tőle – a való élethez hasonlóan – lassan átveszi a lánya életében egyre fontosabb szerepet betöltő fiú.

A történet kedves, és bár nem akarja a nézőt filozófiai magaslatokba emelni, a helyzet problematikáját szépen körüljárja. A mese képes tapinthatóvá tenni a szereplők lélektanát: a mesevilág változásainak, elhalványulásának allegóriája egyértelművé teszi az üzenetet.
Szerethető, vidám, humoros és tisztában van a saját mondandójával. A képi világ egyfelől szándékosan nagyon csillogó, a másik oldalon ugyanakkor nagyon is hétköznapi, ezzel is a két világot kívánja nagyobb kontrasztba helyezni.


A történet hitelessége nagyon sokat köszönhet a két főszereplőnek (Omar Sy, Sarah Gaye), akik fantasztikus játékukkal a filmbe hitelességet és életet varázsolnak.
Habár a főszereplő kislány életkora alapján talán fiatalnak tűnik a kamaszkori, párkapcsolati problémákhoz, a néző mégis el tud vonatkoztatni ettől, mert a film magával ragadja.

Ha ki akarunk szabadulni egy kicsit, és egy olyan filmet szeretnénk látni, amely könnyed, ugyanakkor van mondanivalója és sok munka van benne, akkor jó helyen járunk Az elfeledett herceg vetítésén.

🎥Rendező: Michel Hazanavicius

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Omar Sy, Sarah Gaye

⏱️Hossz: 101 perc

🌊Műfaj:  vígjáték, kalandfilm

🎞️IMDB: 5,1

🐼Kritikát írta: Sára

Facebook Kommentek