Az Öngyilkos Osztag (2021)

Integető patkány? Óriási űr(tengeri) csillag? Leszedhető karok? Azt kell mondanom, James Gunn legújabb filmjében semmi sem lehetetlen! James Gunn-aki korábban A galaxis őrzőit rendezte-szabad kezet kapott, és így született meg a DC és a Warner égisze alatt ez az őrületes film.

A korábbi Öngyilkos osztagnak ez se nem folytatása, se nem remake-je, de a film megnézése után ez már nem is foglalkoztat minket annyira. Mert a film önmagában is tökéletesen megállja a helyét, az is bátran megnézheti, aki nem látta a korábbi Öngyilkos osztagot, sőt, az is, aki soha nem látott korábban egyetlen DC filmet sem. Ha már korábbi Öngyilkos osztag: praktikus lett volna egy határozottabb megkülönböztetés a két film címe között. Hiszen jelenleg csak egy “az” a különbség, és nem a Pennywise-féle. A jelenlegi film címe Az Öngyilkos Osztag, az előzőé simán Öngyilkos Osztag. Nincs semmi más megkülönböztetés. Ez kissé megzavarja a Google-t. És valószínűleg az embereket is.

A történet hasonlít a korábbi filmhez: néhány bűnözőt küldetésre küldenek, ezzel rövidíthetik letöltendő éveiket. A biztonság kedvéért pedig egy apró bombát helyeznek a koponyájukba, ha nem követik a tervet: robban, szétzúzva az egész koponyájukat. Szóval vagy harcolnak, és lehet, hogy meghalnak, vagy nem harcolnak, és biztosan meghalnak. Harley Quinn marad a főszereplők között (és továbbra is zseniális és őrült), de szinte mindenki más lecserélődik körülötte: Joker például még egy fél mondat erejéig sem jelenik meg a filmben. Helyette megkapjuk Bloodsport-ot, aki csak a lánya miatt vállalja el a küldetést, Peacemaker-t (Békeharcos), akit John Cena játszik el, Ratcatcher-t (Patkányfogó), aki irányítani tudja patkányokat Pöttyöst, akinek az anyja kiemelt humorforrásként szolgál a filmben és King Shark-ot, akinek az eredeti hangját Sylvester Stallone adja, és aki meglepően szerethető karakter lett.

A filmben az akció és a humor folyamatosan váltja egymást, kivéve amikor a kettő egyszerre jelenik meg. Akciófilm ide vagy oda: nagyon jókat lehet rajta nevetni. Mindemellett nagyon látványos harc-és haláljelenetekkel lett felturbózva. Határozottan jobb lett a korábbi filmnél, amely nagy bukta volt 2016-ban. A film több, mint két órás, de mivel minden percét élvezni tudja a néző, ez fel sem tűnik. Nincsenek unalmas vagy elhúzott jelenetek. Ha pedig a film szempontjából felesleges jelenet van, az is csak azért, hogy még egy kis humort csempésszenek bele. Ott van például Menyét, aki a film szempontjából teljesen felesleges, és nagyjából 5 percet kap összesen, de az az 5 perc tömény nevetés. Kár lett volna kihagyni!

Mindemellett a negatívumról is szót kell ejtenem: a főgonosz Starro, aki egy kék-rózsaszín űr(tengeri) csillag, emberi szemmel és kis csillagokat lövellő hónaljjal, inkább tűnt számomra nevetségesnek, mint ijesztőnek, bár tudom, hogy ez részben azért van, mert (ezt is) feláldozták a humor oldalán. Szóval van néhány nevetséges-kellemetlen jelenet, de ettől eltekintve nem tudok más kritikát megfogalmazni. A moziból pedig nem érdemes kisietni a film végeztével, mert a hosszú stáblista után bónuszjelenetet kapunk, ami akár folytatást is sejtethet!

🎥Rendező: James Gunn

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Margot Robbie, Joel Kinnaman, Idris Elba, John Cena, Daniela Melchior

⏱️Hossz: 132 perc

🌊Műfaj: amerikai fantasztikus akciófilm, kalandfilm

🎞️IMDB: 8,1

🍅Rotten Tomatoes: 96%

🐼Kritikát írta: bambuszmedve

Facebook Kommentek