Free Guy (2021) – ajánló

Ugye neked is megvan, amikor a videójátékban just for fun alapon kilövöd/valamilyen módon elintézed az alapkaraktereket? De mi van akkor, ha ezek a karakterek öntudatra ébrednek?

21. században senkinek sem kell bemutatni a videójátékok fejlődését. Mindenki jobbra, életszerűbbre, izgalmasabbra vágyik. Így talán nem is meglepő, hogy a filmipar is egyre több ezzel a témával foglalkozó filmet készít. A nemrégiben bemutatott Jumanji már feszegette a határokat azzal kapcsolatban, hogy milyen lenne egy videójátékban élni, de a Free Guy egy teljesen más perspektívából közelíti meg.

Guy egy egyszerű banki alkalmazott, akinek minden napja ugyanolyan. Minden nap felveszi ugyanazt a ruhát, a világ legjobb kávéját issza és bemegy dolgozni a bankba, ahol a legjobb barátja már várja. Napi szinten napszemüvegesek rabolják ki a bankot, ám egy nap Guy élete teljesen megváltozik. Főszereplőnk egyszer csak rájön, hogyan csatlakozhatna a napszemüvegesek körébe. Innentől Guy élete már sosem lesz a régi. Ezzel egyidőben a fejlesztők is rájönnek, hogy valami nincs rendjén és le akarják kapcsolni a játékot. Guynak a legjobbnak kell lennie, hogy megváltsa a sorát az online világban.

A film zseniálisan ugrál a karakterek élete és a való élet közt lévő keskeny hídon. A film nézése közben egyszer csak megérkezik az „Ó!” érzés mikor a néző rájön az összefüggésekre. Vitathatatlanul egyre inkább a világunk része a mesterséges intelligencia és ez a film tökéletes példa arra meddig mehet el a világunk.

IMDB – 7,6/10

Előzetes:

 

Írta: Szanyi Lilla

Facebook Kommentek