Hallgass a testedre!

Az angol „Me Time” kifejezés az önmagadra fordított időre, kikapcsolódásodra utal. De vajon mikor kell me timeot tartani? Szükséges-e egy kapcsolatban magunkra is időt fordítani? Milyen eszközök vannak a tartalmas és pihentető időtöltésre? Cikkünk ezeket a kérdéseket hívatott megválaszolni, így kezdjük is az elején.

Stresszes vagyok, könnyen felidegesítem magam, nem úgy alszom ahogy szoktam.

Ezek mind tipikus jelei annak, hogy elhanyagoltad mostanában a mentális egészségedet. A tested különböző módon jelez feléd, hogy „ácsi, kezd túl sok lenni”. Ilyenkor érdemes me timeot tartani. Mindenkinek különböző igényei van, így a tökéletes kikapcsolódási módszer már csak tőled függ. Azonban összeszedtünk pár kedvcsináló/ötletelő tippet.

Kapcsolatban „én idő”?

Természetesen egy kapcsolatban is szakíts időt önmagadra. A kezdeti rózsaszín köd után, mikor beindulnak a sulis/munkahelyi teendők és tele lesz a naptár teendőkkel lehet csak egy forró fürdőre vágysz. Félre értés ne essék, ezt is lehet a pároddal csinálni, ám én sokszor érzem úgy, hogy „újra embert kell varázsolnom magamból”. Ilyenkor jön az én top 4 tevékenységem: veszek egy forró fürdőt, a kedvenc zenéimet hallgatom, eszek egy jót és nap végezetéül nézek valamit vagy olvasok.

Mit tehetek, ami teljesmértékben helyre billent?

Ez egy elég összetett kérdés, vizsgáljuk meg több oldalról.

– Testileg segít a testmozgás, a nyugtató zenék hallatása, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, vitaminok pótlása, illetve a már említett nyugtató fürdő és az izmok ellazítása.

– Mentálisan segítséget nyújthat a listák írása, a segítség kérés – akár szakembertől, akár valakitől, aki közel áll hozzád, vagy ha egy hosszú levélben leírod, ami bánt.

– Lelkileg segíthet, ha kedves vagy önmagadhoz. Gondolok itt a nagyobb feladatok utáni jutalmakra, ha engeded magadnak, hogy el menj szórakozni, illetve, hogy megbocsátod magadnak, ha hibáztál.

Találd meg az aranyközéputat, figyelj a jelzéseidre és kiegyensúlyozottak lehetnek a mindennapok. 😊

 

Köszönöm az ihletet a @pszinapszis oldalnak!
Írta: Szanyi Lilla

Facebook Kommentek