Két film, egy probléma

Két olyan filmet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami egyszerre elgondolkodtató és hideg rázós. A két film merőben más, mégis egy pontjuk közös: az internet. Van az a mondás, hogy ha valami felkerül a netre, azt sosem tudod letörölni. Így jártak a filmek főszereplői, akik naivitásukkal és tudatlanságukkal veszélybe sodorták önmagukat.

Ártatlanság eladó

Történetünk főszereplője Mia, aki barátnőjével együtt lenézik a plázacica csajokat. Konzervatív családban nőttek fel, így távol áll tőlük a magamutogatás, a feltűnősködés. A film elején járunk, mikor a két lány a plázában nézi a tehetségkutatót, amiben tipikus Barbie-babák riszálják magukat, mikor Miához odamegy egy középkorú férfi és ajánlatot tesz a lánynak. A modellkedés távol áll tőle, de mivel úgy hallotta, nagyokat lehet kaszálni ezzel a szakmával, így belemegy. Édesanyja az elején ódzkodik az ötlettől, de Malcom (a fotós) meggyőzi, hogy ebben nincs semmi rossz dolog. A lányáról készítenek pár képet, melyet egy internetes oldalra felraknak és ennyi. Az idő előrehaladtával Mia egyre kihívóbban öltözik, egyre több pénzt keres, ám ez eleinte nem igazán tűnik fel anyjának. A képek egyre pikánsabbak lesznek és Mianak lesz egy zaklatója is, aki fenyegető üzenetekkel bombázza a lányt. És ez még csak a jéghegy csúcsa…

Az filmet itt találjátok meg!
Mielőtt továbblépnék, pár saját gondolatot szeretnék hozzáfűzni a filmhez. Rengeteg kérdés merül fel a film megnézése után, melyek nagyon jó vitatémák is lehetnének. Például: a lány édesanyja miért nem nézett jobban utána a weboldalnak? Nem volt különös, hogy Mia képeit csak regisztrálva, pénzért lehet megnézni? Természetesen könnyű pénzszerzési lehetőség volt, ez tény. Ellenben alaposabban utána kellett volna járnia a dolgoknak. Mindenesetre nagyon érdekes film, valószínűleg a valóságban is történt már hasonló incidens, ami még hátborzongatóbbá teszi az egészet.

 

Internetes zaklató

 

Filmünk főszereplője a Trónok harcából ismert Maisie Williams, aki Casey-t alakítja. A lány épp chatel, mikor egy idegen ráír. Az első perctől kedve furcsán viselkedik az illető, mivel személyazonosságát, hangját elrejti a lány elől. Az ismeretlen célja, hogy megtorolja a lány korábban elkövetett hibáit, nem fél durva eszközökhöz folyamodni. Feltöri a lány számítógépét, e-mail fiókáját, közösségi profilját… így Casey intim képeihez is könnyűszerrel hozzájut. A filmről többet nem érdemes írni, mivel elrontanám az élményt. Inkább szeretnék kitérni az üzenetére, mely annál fontosabb. A mai világban nagyon óvatosnak kell lennünk, ha az interneten böngészünk, beszélgetünk, vásárolunk. Minden amit bepötyögünk, minden amit nézünk, mind-mind információ rólunk. Minden lájk, minden hozzászólás hozzáad a digitális lábnyomunkhoz.

A mai gyerekek már lassan telefonnal a kezükben születnek, így úgy gondolom, ez a két film igazán tanulságos lehet a számukra (is). Nem tudom, hogy így van-e, de mikor még pár éve suliba jártam, volt pár olyan óránk, ahol filmet néztünk. Ez csak egy ötlet, de szerintem megérné beáldozni egy-két osztályfőnöki órát valamelyik filmre. Tanulságos, elgondolkodtató és rengeteget lehet róla beszélgetni. Cikkemmel senkit sem akartam megijeszteni, inkább csak szeretném felhívni a figyelmet a körülöttünk lévő, digitális világ veszélyeire.

 

Ha ismersz hasonló témájú filmeket és/vagy megosztanád velünk gondolataidat csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

Köszönöm, hogy elolvastad írásomat! 🙂

Instagram: @anneblackmoon

Facebook Kommentek