Konspirációs korporáció (2021)

A Konspirációs korporáció egy újonnan megjelent Netflix sorozat melyet Shion Takeuchi készített, aki nem először csap bele a műfajba, hiszen neki köszönhetjük a sokak által szeretett Rejtélyek városkája című mesét is. Az új sorozat bombaként robbant és pár hétig a legjobbak között volt a streaming szolgálatón. A magyar cím elég kifacsart, ahogy az sok hazai cím fordításnál megesik, az eredeti nyelven alkotás az Inside Job címet viselni, ami jobban lefedi talán azt, hogy miről is szól a sorozat. Ez egy felnőtteknek szóló rajzfilm, erre a műfajra manapság hatalmas igény van, nézzük meg például az Archer, a Family Guy, az Amerikai Fater vagy éppen a Brickleberry sikereit. Ebbe a neves társaságba próbál egy kimondottan erős évaddal beszállni a Konspirációs korporáció is.


A sztori hiánypótló, hiszen az összeesküvés-elméletek korát éljük és ez a sorozat pont erről szól. Egy árnykormány irányítja a világot, sőt, egy cég is alakul, ahol különböző részlegek foglalkoznak azzal, hogy minden úgy történjen, ahogy az árnyéktanács szeretné, van például klónozó részleg, emléktörlő osztály, kiiktatási csoport, de mindemellett vannak durvább irodarészek is, például a tőzsde mozgása kecskeáldozattal van szabályozva. Ennek a cégnek egyik legfontosabb csapata az, ahova a főszereplőnk Reagen Ridley is tartozik, aki bár igazán briliáns tudós, borzalmasan nem ért az emberekhez. Ebben csoportba helyet kap még egy igazi plázacica, egy drogfüggő díler, egy félig-delfin félig-ember fegyverimádó és egy föld belsejéből jövő gomba. És persze kapunk egy szépfiút is, aki Reagen szociális érzékeit hivatott kipótolni és jobb csapatösszhangot létrehozni. Itt kezdődik a konfliktus is és ahogy egy ilyen cégnél szokott lenni, minden ami rosszul sülhet el, az rosszul is fog elsülni.

A tíz 40 perces részben minden ismertebb összeesküvés felbukkan, mint hogy a föld lapos, vagy hogy a holdraszállás kamu, de a gyíkemberek által uralt föld is sok-sok poént hordoz magában. Igazán aktuális témákat is fel tud hozni, mint a koronavírus, illetőleg az amerikai elnökválasztás. Persze mindezt teletűzdeli 80’-as, 90’-es évekbeli popkulturális utalásokkal. Ez egy jó alap, amin tud is építkezni a sorozat, kimondottan szép váza ez az egész évadnak, de ami igazán élvezhetővé teszi a sorozatot az az, hogy nagyon szépen meg vannak írva a karakterek és azok lelki mélységei, ami első évadhoz képest nagyon összeszedetté teszi a műsort és ez az, ami miatt várjuk a következő részt is.


Összességében szerintem egy jó ötletre épült, sziporkázó poénokkal operáló, naprakész sorozatot kapunk, ehhez méltó karakterekkel. Csak ajánlani tudom, főleg a 14-35 év közötti korosztálynak, akiknek valójában szól ez a sorozat. Mivel erős kezdést kaptunk, kíváncsian várom, hogy a jövő évadban, mit tud nyújtani majd, de ha folytatják akkor mindenképp fel fog emelkedni a felnőtt rajzfilmek sorába. Ez azt jelenti, hogy pár év múlva halálra ismételhetik majd a Comedy Centralon. Ha értékelnem kellene, tőlem egy erős 8/10 kapna.

🎥Rendező: Pete Michels

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Lizzy Caplan, Christian Slater, Clark Duke, Tisha Campbell-Martin, Andrew Daly

🌊Műfaj: amerikai animációs vígjátéksorozat

🎞️IMDB: 7,7

🍅Rotten Tomatoes: 98%

🐼Kritikát írta: Dani

Facebook Kommentek