Luca (2021)

“Nézz a szemembe! Szeretlek, ugye tudod?”

A Luca egy újabb igazán megnyerő alkotás a Pixartól. A 2020-as Előre című rajzfilm után-amely egy elf-testvérpárról szólt-maradtak a mitikus lények vonalán. Jelen filmünk főszereplője egy tengeri szörny, bár a szörny kifejezést sokszor erősnek érezhetjük: főszereplőnk, Luca egy igazán aranyos srác. A Luca-t körülvevő karakterek palettája pedig meglehetősen színes: folyton féltő anyuka, bohókás apuka, lázadó nagyi, átlátszó nagybácsi, és két őrült barát. Meg persze egy rosszindulatú és beképzelt ellenfél.

Luca egy, a mindennapjait pásztorkodással töltő tengeri szörny. Az élete fenekestül felfordul, amikor találkozik Albertoval, a felszínen élő tengeri szörnnyel. Mert igen: a vízből kijőve a tengeri szörnyek emberi formát öltenek. Alberto és Luca álma egy Vespa, de azt csak úgy szerezhetik meg, ha félelmeiket legyőzve részt vesznek egy versenyen. Nem könnyű a helyzetük: a mindig nyüzsgő olasz városban, ahol a versenyt tartják, szinte mindenki tengeri szörnyekre vadászik.

Felnőtt szemmel a történet már kissé kiszámítható lehet. Ez talán minden mesével így van, hiszen egy gyermekeknek szóló alkotásban mindig a jónak kell győzedelmeskednie. Ennek ellenére, még felnőtt fejjel is éreztem a feszültséget a verseny közben, lehetett izgulni a szereplőkért, mivel a feszült helyzetekből és a megható jelenetekből sem volt hiány. A karakterek pedig a maguk módján mind furcsák: ez külön humorforrás a filmben.

A Pixar mindig fontos mondanivalókkal teletűzdelve alkotja meg meséit. A gyermekek számára ez oktató jellegű, felnőtt fejjel pedig nagyon is megható. A film végeredményben az elfogadásról is szól, amit jelenleg nagyon aktuálisnak érezhetünk.  De van benne szó a szülői szeretetről, apa-fia kapcsolatról, összetartásról, barátságról, bátorságról is. És persze, ahogy azt már a Pixartól megszokhattuk, ez a rajzfilm se szenved hiányt humorból, kreativitásból és persze kalandból. Kicsiknek, nagyoknak, fiúknak, lányoknak egyaránt kötelező darab.

🎥Rendező: Enrico Casarosa

⏱️Hossz: 95 perc

🌊Műfaj: amerikai animációs  kalandfilm

🐼Kritikát írta: bambuszmedve

Facebook Kommentek