Megalázó és erőszakos videókat posztolnak az Instagramon és a TikTokon


Néhány nappal ezelőtt elszaporodtak azok az oldalak az Instagram felületén, amelyek fiatalok brutális verekedéseit és egymás megalázását mutatják be.

Térde kényszerítenek az egyik videóban egy lányt, egy másikban pedig leköpködik, vagy a földön verik egymást a fiatalok. Ilyen és ehhez hasonló videókat gyűjtenek azok az Instagram oldalak, amelyek kérik követőiket arra, hogy küldjenek nekik hasonló erőszakos tartalmakat amiket kitehetnek.
A videókat kommentálják is, és a háttérben nevetnek az esemény nézői, a kommentek között pedig jól szórakoznak a főként kiskorú felhasználók.

Figyelmeztető üzenet inti a nézőt az erőszakra az egyik verekedést bemutató videó előtt.

A megszégyenítő bántalmazásokra az egyik zenéket publikáló YouTube csatorna figyelt fel, a készítője kérte a nézőket a profilok jelentésre. Sajnos viszont az Instagram algoritmusa az elején valamiért nem ismerte fel a problémát. Az Instagramon terjedő videókról nem csak a HGD csatorna tett közzé a YouTubeon felhívást, hanem a ZSHOW time készítője is beszámolt róla. A Való Világ 8-ban szerepelt Osváth Zsolt, a rendőrségre vitte az ügyet, feljelentést tett.
A mai napra szinte az összes ilyen profil eltűnt köszönhető ez valószínűleg a rengeteg bejelentésnek, és a rendőrségi eljárásnak.

Az RTL Klub Híradója is beszámolt az esetről, megszólaltattak egy kiberbiztonsági szakértőt is az ügyben aki szerint:

„Azok, akik a bántalmazást végrehajtották, gyakorlatilag dokumentálták a bűncselekmény elkövetését fiatalkorúakkal, illetve kiskorúakkal szemben, ami minősítő tényező.”

Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő | RTL Klub 2020.05.22

A kiberbiztonsági szakértő szavait a btk is alátámasztja, ugyanis:

225. § (1) Aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető

a) az (1) bekezdés szerinti magatartásra való rábírás során ellenszolgáltatást ad vagy ígér,

b) a magát megalázó személyről felvételt készít, vagy ilyen felvételt a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé tesz.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt üzletszerűen követik el.”

Krasznay Csaba szerint a felvételeken nem csak a fent említett törvényt, hanem más bűncselekményt is elkövetnek azok akik közzéteszik, megosztják vagy elkövetik az erőszakot például garázdaságot.

Sajnos a probléma elhárítását nehezíti, hogy a médiafigyelemmel párhuzamosan megnövekedett azoknak az oldalaknak a száma, amelyek folyamatosan újabb és újabb profilokat hoznak létre, hogy átmásolják az eredeti oldal a tartalmait.
Szerencsére a TikTok szinte azonnal letilthatta az erőszakos videókat, az egyik legnagyobb követővel rendelkező oldalon, már csak a kedvelésekből és egy dühös üzenetből látszanak a nyomai az esetnek.

A lájkok száma is mutatja, hogy itt a bejelentések előtt még a szóban forgó videókat láthatták a felhasználók.

Oldalunk követőit megkérdeztük, hogy szokták-e jelenti a közösségi irányelvekkel szembemenő tartalmakat, az eredményt pedig mutatjuk:

24 óra alatt több mint 6300 szavazat alapján.
Tégy te is azért, hogy másokat ne zsákmányoljanak ki, jelentsd a közösségi oldalakra nem való tartalmakat!

Ha Veled, vagy a környezetedben hasonló erőszakos cselekmény történt, ne félj segítséget kérni! A Kék Vonal a nap 24 órájában ingyenesen elérhető a 116-111-es telefonszámon, vagy bizonyos időpontokban a chatszolgáltatásukban.

Facebook Kommentek