Miért dolgozzak diákként? (IV. rész)

Jelen részünkben arról lesz szó, hogy milyen is a kereskedelemben dolgozni.  Sokan félnek tőle, hisz annyi negatív példát láttunk minden ünnep vagy hosszú hétvége alkalmával, hogy mit is kell kibírni az ott dolgozóknak. Szerencsére a valóság nem ennyire rossz.

Legtöbb diák, aki kereskedelemben dolgozik az vagy árufeltöltő vagy pénztáros pozíciót tölt be.  A két munkakör jelentősen eltér, viszont mindkettő egyszerű és biztos pénzkereseti lehetőség, hiszen nem idénymunka.

Árufeltöltő

Árufeltöltése alatt annyit értenek, hogy pótolják a hiányzó árucikkeket a polcon, a szavatossági időt figyelembe véve.

Ez egy fizikai munka, monoton, viszont ritkább a kontakt az emberekkel. Megtalál időnként pár ember azzal, hogy keres valamit, de ezen kívül csak a munkatársakkal van kapcsolat inkább.

Általában 6-8-12 órás műszakok vannak, ez természetesen cégenként eltérhet. Jogszabályoknak megfelelően 18. életév alatt is végezhető, felette pedig éjszaka is (leginkább ünnepek, átépítés és akcióváltás alkalmával szokták hirdetni).

Leginkább az introvertált személyek számára érdekes és jó pénzkereseti lehetőség.

Pénztáros

Pénztáros feladata, hogy kiszolgálja a vevőket. Ezáltal az ő feladatuk nagyobb felelősséggel jár, mert pénzzel dolgoznak. Nagyobb odafigyelést igényel, de nem kell megijedni, a mai gépesített világban, szerencsére nem igényel különleges képességeket. A számítógép pontosan kiszámolja, mennyi jár vissza, kérd el a kártyát, van olyan hely, ahol arra is felhívja a figyelmet, hogy köszönj a vevőnek.

Ezt a munkát csak 18. életévet betöltve lehet végezni, és szükséges egészségügyi kiskönyv (rendszerint ezt iskolaszövetkezeten keresztül el lehet intézni).

Ennél sokkal rugalmasabb műszakok vannak, 4 órától egészen 12 óráig, viszont itt ritkább az éjszakai munka.

Leginkább az extrovertált személyek számára érdekes és jó pénzkereseti lehetőség.

Mindkét feladatot láttam már el éveken keresztül, nyilván minden cégnél volt eltérés. Én speciel jobban szerettem a pénztárosi szerepet. Kényelmesebb volt, és kevésbé volt fizikailag megerőltető. Igaz mentálisan elfárad az ember a nap végére, de a személyiségem igényelte, hogy beszélhessek, de én olyan vagyok, hogy a kardió edzést is végig beszéli, akármennyire is nehéz az.

Egyik cégnél minden mínuszról írtak jegyzőkönyvet, ekkor volt, hogy 20 forintos levonást kaptam, míg a másik cégnél csak 1500 forint felett vontak le, addig nem is foglalkoztak vele. Természetesen a pluszt egy esetben sem lehet eltenni, azzal a cég elszámol.

Ugyanakkor az árufeltöltés sem unalmas, rendszerint nagyon jó barátságok köttetnek és egymást szórakoztatva telik el az a pár óra.

Mindkét pozícióban lesz hely a diákok számára, mert ez a szegmens nagy munkanélküliséggel küzd. Érdemes mindkettőben kipróbálni magad, akkor kapsz róla teljes képet, mennyire is illik hozzád a szerep.

Remélem tetszett az újabb részünk, korábbi cikkeket megtalálod itt:

  1. Miért jó a diákmunka?
  2. Jogi mentőmellény a diákmunkához
  3. Értékesítő, nem porszívóügynök

 

Írta: Nagy Viktória
Facebook Kommentek