Munkahelyi zaklatás

Emlékszem, pár évvel ezelőtt a YouTube-on láttam egy vicces videót, ami kiparodizálta ezt a témát. Akkor még nagyokat nevettem rajta, hiszen elég abszurdnak tűnt a dolog, ezenkívül még suliba jártam, szóval nem igazán foglalkoztatott ennek az egésznek a háttere. De azóta eltelt jó pár év, elkezdtem dolgozni és rájöttem, hogy ez igenis valós probléma, igenis beszélni kell róla. Ám mégis, ha szóba kerül mindenki csak legyint rá, vagy inkább témát vált. De miért?

 

 

A munkahelyi zaklatás egy létező dilemma, ami mindenhol felüti a fejét több kevesebb mértékben. Ami számunkra egy vicces beszólásnak tűnhet, az a másiknak akár sértő/félreérthető is lehet. Ezért kell tudnunk, hogy kinél hol a határ. Míg az egyik emberrel lazán el lehet hülyéskedni, a másiknak talán egy vicces beszólás is bántó lehet. Hoztam nektek egy történetet, mely tökéletes példa erre.

 

 

Van egy lány, nevezzük Sárának. Sára egy csupa szív, kedves lány, aki jól végzi a munkáját. Általában mindenkihez van egy kedves szava. Sára 22 éves.
Van egy férfi, Lipót. Lipót egy kicsit iszákos, kicsit magának való figura, de általában jól elvan mindenkivel. 50 éves.

Egy idő után Sára és Lipót egyre többet beszélgettek. A férfi megértő volt a lánnyal szemben, mindig odament hozzá. Rengeteg mindent megosztottak egymással, így a lány kezdett úgy tekinteni a férfire, mint egy ‘apára’/rokonra. Ám ahogy teltek a hetek, Lipót elkezdett a lánynak mindenféle ételt hozni. Palacsintát csinált neki, csokit hozott. Továbbá egyre többször érintette meg a lány vállát, sőt volt hogy masszírozni is elkezdte. Mindezt a munkahelyen. Sárának egy idő után kellemetlen lett a szituáció, így jelezte a főnökének a dolgot. A főnöke csak legyintett rá, mondván ‘ Lipót mindenkivel így viselkedik!’. A lány érezte, hogy ez akkor is fura, de ráhagyta a dolgot. Elkezdett távolságot tartani a férfitől, aki ekkorra már többször is fel akarta hívni a lakására, illetve vacsorázni akarta vinni.

Eltelt pár hónap. A férfi ismét próbálkozott. Beadta a lánynak, hogy nagyon mélyponton van. A lány felment hozzá. Lipót pedig megcsókolta…

 

Lehetne boncolgatni, hogy ki hol hibázott, lehet azt mondani, hogy a csaj hülye volt, hogy felment. A történet amit leírtam az megtörtént események alapján íródott. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy ennél sokkal durvább dolgok is meg szoktak történni, de úgy gondolom, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni. Észre kell venni a legapróbb jeleket is.

 

Neked volt hasonló élményed munkahelyen, iskolában? Ha igen, és szeretnéd megosztani velünk, csatlakozz Facebook csoportunkhoz!
Mi a véleményed erről a témáról?

Köszönöm, hogy elolvastad!

Instagram: @anneblackmoon

Facebook Kommentek