Normális világ (2021)

“Az ember haszontalan szenvedély”

-idézi egy ponton a film főhőse Sartre szavait. Ez is jól mutatja, hogy a film nagyon érdekes filozófiai témákat feszeget. Teszi mindezt úgy, hogy közben eszméletlen jó (sokszor fekete) humorral van megáldva.

A történet alapvetően Ernesto körül forog, bár magát a bonyodalmat anyja, Carolina okozza. Mégpedig úgy, hogy fiát arra kéri, ha egyszer meghal, a tengerbe temessék. Ez elég nehezen kivitelezhető, ráadásul törvényellenes. És Carolinának nem felel meg az, ha elhamvasztják és úgy szórják szét: ő teljes valójában akar a tenger mélyén nyugodni. Ernesto nehezen, de megígéri neki. Ernesto egyébként egy negyvenes éveiben járó színházi rendező, akinek mind a kapcsolata, mind a karrierje válságba kerül. Lánya, Cloe jogásznak tanul, bár szíve a művészetek felé húzza. A törvényellenes kalandra végül Cloe is Ernestoval tart, és ez egy életre megváltoztatja kapcsolatukat és az életfelfogásukat is.

Ahogy azt feljebb említettem, a film nem riad vissza a fekete humortól. És ebben a helyzetben ez nagyon is valószerű. Nem erőltetett az, ahogyan a poénok megjelennek, hanem igazán színvonalasan és természetes módon tűnnek fel. Emellett a kérdések is, amiket a film felvet nagyon fontosak. Mi az, amit megtennénk szeretett édesanyánkért, és mi az, ami már túl sok? Mi haszna van az embernek a földön? A film minden kérdést szabadon hagy, a nézőknek ezzel lehetőséget adva arra, hogy maguk döntsék el.

Normális világ aránylag kevés szereplővel rendelkezik, de a karakterek nagyon jól ki vannak dolgozva, rettentően emberiek. Negatív és pozitív tulajdonságokkal egyaránt rendelkeznek, nincsenek a személyiségjegyeik eltúlozva, ahogy az manapság sok filmben látható.                                                                                                                                                    

A játékmenet kissé lassú, de ez általában jellemző a művészfilmekre. Alapvetően egy szálon fut a történet, nem tartalmaz hatalmas fordulatokat, de mégis leköt, és még napokig elgondolkodtat.

🎥Rendező: Achero Manas

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Ernesto Alterio, Gala Amyach, Ruth DÍaz, Pau Dura

⏱️Hossz: 103 perc

🌊Műfaj: spanyol romantikus kalandfilm, dráma

🎞️IMDB: 5,0

🐼Kritikát írta: bambuszmedve

 

Facebook Kommentek