Othello

A Katona József színház legújabb színdarabján jártunk, az Othello-n. William Shakespeare drámája egy teljesen új köntösben éled újjá modern elemek beépítésével.

A címbeli Othello karaktere helyett nálam Jago, Othello egyik tisztje viszi a fő vonalat az egész előadás során, aki egyszerűen manipulálja az embereket azzal, hogy a „valóság” nem egyértelmű és minden a tálalás kérdése. Hazugságai abból indulnak ki, hogy semmivel nem elégedett, amit elért, mindenkire féltékeny, ezért mindenkinek hazudik, hogy elvegye azt, ami a másé. Biztos érzékkel kitapintja a meglévő repedéseket a szerelmesek, barátok és szövetségesek között, majd azokat hazugsággal szakadékká mélyíti. Bizonytalanságra, félelemre és előítéletre épít, megoszt és uralkodik. A karaktert Kovács Lehel alakítja, akit többen ismerhetnek a színházon kívüli munkáiból is. Egyszerűen zseniálisan megmutatja a színház minden arcát szó szerint.

A történetre visszatérve Othello hisz az „őszinte” Jagónak, mert Jago bravúrosan alakítja az őszintét. Az Othello tényeken túli világában Desdemonára rámondják, hogy házasságtörő, és ezt újdonsült férje el is hiszi, mert a látszat ellene szól. A hazugság felnagyítja a dolgok rosszabbik oldalát, és pillanatok alatt szétesik minden. Othelloból pedig előkerül a nyers vad énje, akit átvertek és megaláztak. A kérdés, amit nem árulok el, hogy a hazugságok kiderülnek vagy az igazság örökre a homályba vész.

 

Összességében elmondható az előadásról, hogy egy dinamikus színdarabról beszélhetünk zenés betétekkel fűszerezve. Színészek tehetségét a rendező egyedi szemléletmódja foglalja keretbe. Legfőképpen azoknak ajánljuk, akik megismernék a klasszikus darabokat modern szemléletben.

 

Szereplők

Othello Bányai Kelemen Barna
Desdemona Rujder Vivien
Jago Kovács Lehel
Emilia Borbély Alexandra
Cassio Vizi Dávid
Lodovico Elek Ferenc
Brabantio, Desdemona apja Takátsy Péter
Montano Vajdai Vilmos
Rodrigo Lengyel Benjámin e.h.
Bianca Berényi Nóra e.h.

Alkotók

Díszlet Pallós Nelli
Jelmez Szlávik Juli
Dramaturg Szabó-Székely Ármin
Zene Matisz Flóra Lili
Súgó Boncza Anita
Ügyelő Valovics István
Asszisztens Tiwald György
Rendező Székely Kriszta

Írta: William Shakespeare
Fordította: Márton László

Jegyvásárlás: katona.jegymester.hu/

Facebook Kommentek