Parma, Reggio Emilia, Bologna három nap alatt
Egy esküvő miatt három napra Olaszországba utaztunk és ha már ott voltunk, nem hagyhattuk ki, hogy felfedezzük az olasz konyha szívét. A program sűrű volt, de minden perc megérte: sonkák, sajtok, tészták, borok, egy igazi gasztrotúra lett belőle.

Parma – a parmezán és a sonka otthona
Parma belvárosa apró, hangulatos, egy nap alatt is bejárható, de ha igazán át akarod érezni a város ritmusát, érdemes több napra maradni. Innen származik a parmigiano reggiano és a prosciutto di Parma, ezért egy sajtműhely-látogatás vagy sonkakóstoló itt kötelező. Szendvicsek, sajttálak, sonkák. Mindenhol olyan minőséget kapsz, amihez máshol nehéz hasonlót találni.

Bologna – tornyok, történelem és tészta
Bologna jóval nagyobb, történelmileg gazdagabb város. Az „olasz felhőkarcolók” (vagyis a középkori tornyok) különleges hangulatot adnak a városnak. De itt is a gasztronómia a főszereplő:
-
Tagliatelle al ragù (bolognai spagetti eredetije)
-
Tortellini in brodo
-
Mortadella
-
és persze egy jó pohár Lambrusco
A félkész homlokzatú bazilika belülről lenyűgöző, és ingyenesen látogatható. A nőknél csak arra figyelni, hogy fedett váll és láb szükséges.

Reggio Emilia – fél napnyi báj
Parma és Bologna között található Reggio Emilia, amely szép parkjaival és nyugodt utcáival tökéletes fél napos kitérő. Nem volt szükség hosszabb időre, de jó lezárása volt a körútnak.
Összegzés
Három nap alatt Olaszország szíve megmutatta, miért különleges: az ízek, a hangulat és az életérzés miatt. Ha szereted a gasztrotúrákat, Parma és Bologna kihagyhatatlan.
