Szemtelen szemetelők

A cikk egy megtörtént eset alapján íródik.
Jó olvasást!

A történet szempontjából lényegtelen hol játszódik a történet. Egyik nap, mikor munkatársammal indultunk melóba, az abroncsteleptől fordult ki egy autó, benne 4 sráccal. A vezetőn kívül nem hiszem, hogy bárki betöltötte volna a 18-at. Azon kívül, hogy valami brutál alpári stílusban beszólogattak nekünk, az egyik hátul ülő srác fogta magát és lazán kihajított a kocsi ablakán egy sörös dobozt. Összenéztünk barátnőmmel, majd mondtam neki, hogy fogja meg a biciklimet. Mivel a kocsi pont mellettünk állt, megfogtam a sörös dobozt és visszadobtam a kocsiba. A srácok elkezdték rögtön mondani a magukét, hogy nem vagyok normális, meg hogy minek kellett ez.
Tudom, hogy ez nagyon erős megoldás volt, de egyszerűen nem bírom, ha valaki mellettem szemetel. Emlékszem, még iskolába jártam, mikor  írnunk kellett egy esszét a szemétszigetekről. Mivel többen is összedolgoztunk, elég sok adatot sikerült összeszednünk. Ledöbbentett minket az eredmény. A Wikipédia 2009-es adatai szerint, a nagy Csendes-óceáni szemétsziget az egyik legnagyobb a maga 700 000 és 15 millió négyzetkilométer közti területével. Összehasonlítás kép, Magyarország 93 030 négyzetkilométer. Ráadásul, a világ más nagy vizein is találhatók hasonló szemétszigetek. Csak egy pillanatra gondoljunk ebbe bele. Hány műanyagzacskó, – palack, chips-es zacskó és szó szerint tengernyi szemét van ott. Több helyen is olvastam, hogy elindították az első óceántisztítót. Ennek az a lényege, hogy nagyjából 10 év alatt eltüntessék a Csendes-óceánon úszó szemétszigetet. Az ötletet Boyan Slat találta ki. Akit jobban érdekel ez a téma, lent talál róla egy linket, ott részletesen le van írva minden, amit erről a szerkezetről és a feltalálóról tudni érdemes.
Biztos hallottatok már a műanyagmentes július mozgalomról. Ennek a célja, hogy (nemcsak) ebben a hónapban, ne vásároljunk egyszer használatos műanyagot. Gondolok itt azokra a zacskókra, amikbe a zöldségeket vagy a pékárut pakoljuk. Már szerencsére tartunk ott, hogy vannak más fajta csomagolások is, amik nemcsak hogy megóvják a környezetet, de újra is hasznosíthatók. Bár a környezet szennyezés globális probléma, nem lehet mindig arra várni, hogy majd más ‘úgyis’ rendez szemétszedő akciót, vagy mert ‘én nem szemetelek, rám nem vonatkozik’.
A Föld igenis ránk tartozik, minden egyes élőlényre ezen a bolygón. Így is szégyen, hogy hagytuk idáig fajulni a dolgokat. Itt az ideje, hogy mindenki, együttes erővel megtisztítsuk ezt a gyönyörű bolygót és egy szebb világot teremtsünk. Sok munkánk lesz vele ez igaz, de megéri! 🙂

Ti mit szóltok ehhez a témához? Ti is így jártatok volna el a helyemben, vagy csak lesújtó pillantással néztetek volna, esetleg szó nélkül elmentetek volna? Részt vesztek a műanyagmentes július programban? Szerintetek min kellene még változtatni, hogy kevesebb szemetelés legyen a világban?
Válaszaidat várom komment formájában, kíváncsi vagyok a véleményedre! Ha tetszett a cikkem, kérlek jelezd felém like formájában!
Köszönöm, hogy elolvastad!
Üdv, Szimi 🙂

Boyan Slat találmánya
http://ecolounge.hu/zoldmotor/startol-a-vilag-elso-oceantisztito-rendszere-az-ocean-cleanup-felveszi-a-harcot-az-evi-8-millio-tonna-muanyag-szemettel

Facebook Kommentek