Teljes titoktartás (2019)

Egy krimi, melyben nem egy gyilkos után nyomoznak.

A Dedalus című könyv egy igazi besteller, a film Gyűrűk Ura-ja. A harmadik rész kiadás előtt áll, és Eric, a kiadó minél több nyelvre le szeretné fordíttatni a nagyobb siker (és bevétel) érdekében. Ezért összegyűjt 9 műfordítót, hogy az alapvetően francia könyvet minél több nyelven kiadhassa. A fordítóknak furcsa, de érthető feltételeket szab meg, elszakítja őket az internettől, hogy mindenféle spoiler nélkül láthasson napvilágot a könyv. Ennek ellenére hamarosan megjelenik az interneten 10 oldal, a megosztó pedig rengeteg pénzt követel. Felszólítja Ericet, ha nem kapja meg a kért összeget,akkor további oldalak fognak megjelenni. De hogyan lehetséges ez?

A film feszültséggel teli, kezdetben egészen Agatha Christie stílusú. Nagyjából a film felénél lelövik a lényeget. Vagyis ezt gondoltam, de aztán kiderült, hogy mégse. Mert mindig jön egy újabb megoldatlan lépés, egy újabb fordulat. Aztán még egy. És még egy. Így megy ez egészen a film végéig. Ez alapvetően izgalmassá teszi a filmet, de olykor kiszámítható, illetve a sok fordulat miatt megjelennek az ebből adódó hibák.  A karakterek szerethetőek, és nagyon különbözőek, így biztosan mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb állót. A helyzet végig feszült,  a fordítók bizonytalanok, az egész szokatlan számukra. A film végén kezd eldurvulni a helyzet, senki nincs már biztonságban. Eric bármit megtenne a sikerért és a pénzért. De vajon megéri?

Érdekes megfigyelni, hogy ki hogyan áll a regényhez, ki miért vállalta el a munkát. Minden karakter más nemzetiségű, más élethelyzetű, más cél vezérli őket. Mindenki egyedi, különleges. A történet élvezhető, elgondolkodtató. A helyzet nem annyira valósághű, de nem lehetetlen, hogy megtörténjen. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a filmet, bár megosztó, nem mindenkinek tetszik. Egy próbát azért megér.

🎥Rendező: Régis Roinsard

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Lambert Wilson,  Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio, Aley Lawther,

⏱️Hossz: 105 perc

🌊Műfaj: krimi, thriller

🎞️IMDB: 6,4

🍅Rotten Tomatoes: 60%

🐼Kritikát írta: bambuszmedve

Facebook Kommentek