Thor – Szerelem és Mennydörgés (2022) – újabb őrület, de végre normális sztorival

Egy kicsit más, egy kicsit komplexebb, egy kicsit jobb. Újabb agymenést láthatunk, de sokkal jobb, mint a Ragnarök. Itt van végre normális történet, van üzenet, bár nem biztos, hogy jó. Az újabb és újabb Marvel filmek mindig rápakolnak egy lapáttal az előzőkre, de biztos jó ez?

Thor, Thanos halála után – mint tudjuk – eléggé megzuhant. A galaxis őrzőinél találta meg újra önmagát, elkezdte rendbe szedni külsejét és belsejét is. Keresi belső békéjét, de ez megszakad, mert feltűnik Gorr, az istenölő, aki fenyegeti a galaxisokat. Gorr célja a megleckéztetés, az Istenek kiirtása. Thornak újra lesz rendes, valódi célja: Gorrt megakadályozni. Ehhez segítségére ott van a valkűr király, az exbarátnője, Jane Foster és Korg. Itt kiesnek kicsit a sztoriból a galaxis őrzői, de hát nélkülük is elég komplex lett a film. Gorr elrabol Új Asgardból megannyi gyereket, akikből Thor majd egy katonasereget verbuvál és kiállnak Gorr ellen.

Na, akkor most beszéljünk arról, hogy milyen is lett ez a film. A rendező Taika Waititi, ezzel már elárulták azt, hogy mire számítsunk. Sok poén, sok színesség, sok bolondos megoldás, agymenés. Én nem tudom, de egy hajszál választott el engem attól, hogy azt mondjam, hogy ez már sok. Kezdjük Thornál. Thor eléggé érzékeny karakter és az lehet érzése az embernek az egész film alatt, hogy ő valójában nem a célra koncentrál, mintha egyébként senki nem arra koncentrálna. Thor karakterének mozgatója mindig is egy személy volt, egy nő, Jane Foster. Egyértelmű volt számomra, hogy ebben a filmben is ő lesz a főmozgató, hiszen annyira leépítették az előző filmekben Thort érzelmileg, hogy ezt a lángot újra fel kellett lobbantani. Ezt pedig csak Jane tudja.

Thornak a küldetései álküldetések, ő már nem akar dicsőséget és szerintem jól cselekedni sem, csak megy egy irányba. Hogy miért gondolom, hogy nem akarja megmenteni a gyerekeket, nos, nem igyekszik, nem a szívügye. Neki a Mjölnir a szívügye, aki Jane-t választotta, na meg ott van Vihartörő, aki ezt sérelmezi. Hát igen, nekünk egy kicsit bizarr a dolog, hiszen ezek tárgyak, de mégis Thor érzelmi kapcsolatban van velük.

A másik dolog, amiről beszélni kell, Gorr személye. Christian Bale játssza, aki iszonyat mesterien alakítja az elátkozódott, szegény Gorrt. Horrorisztikus elemeket hoz be a filmbe, ami még érdekesebbé teszi az egészet, az összhatást. Azonban van másik érdekes karakter, aki szépen megszemélyesíti a Gorr által gyűlölt istenképet, ő pedig Russel Crowe. Zeuszként nagyon szépen hozza a dőzsölő, fennhélyázó főistent. A két véglet egymással szembe van állítva és a két pólus között mozognak a szereplők egész végig.

A film üzenetét tekintve, hogy a gyerekekből szuperhős lehet, igazi katonák, akik szembeszállnak a gonosszal. Igazából nem értem az egészet. Gorr megy és öli az isteneket. Elér Új Asgardba és nem öli meg Thorékat, hanem elrabol egy tucatnyi gyereket. Honnan tudja, hogy Thort, akinél a kulcs van, a Vihartörő, érdekli-e őt egyébként a sok gyerek, miután konkrétan Thanos után semmi és senki sem érdekelte. Aztán ha az a kulcs, a Vihartörő, akkor minek öl meg megannyi istent, miért nem megy el egyből Thorhoz. Fura. Na mindegy, történet az történet, végülis miért ne. Egyébként a gyerekek is furcsák, de ez simán köszönhető Új Asgard hatásának.

Jane Foster. Nem ugyanaz a Jane, mint a többi filmben, még bizonytalanabb, másabb. Nem tudom őt hova tenni, de tényleg őszintén. Női Thor, ez is elég bizarr, akárcsak az, hogy hülye dumát keres magának. Sebaj, legyen. A Valkűr pedig… szép párost alkotnak Jane-el.

Ami érdekesség, hogy a filmben Korg által narratíva van, mintha egy mesét mondana el, ez annak is köszönhető, hogy kicsit gyermekközpontúvá tették a filmet. Ez viszont tényleg különlegessé teszi. A film nagyon sok elemet hordoz, ebben minden keveredik, a poénoktól elkezdve a horroron át a drámáig. A lényeg, hogy ezt most nagyon odatették, kíváncsian várom a folytatást, de nemcsak ennek a filmnek, hanem úgy az egész Marvel Univerzumnak, mert nem tudom hova lehet másképpen alakítani és felülmúlni.

Számomra 10/7

🎥Rendező: Taika Waititi

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tessa Thompson, Christian Bale, Taika Waititi

⏱️Hossz: 119 perc

🌊Műfaj: akció – kalandfilm – fantasy

🎞️IMDB: 7.3

🍅Rotten Tomatoes: 70%

🦝Kritikát írta: Dengel X. E.

Facebook Kommentek