Választok és szavazok

Kevesebb mint egy hónap van hátra a helyi önkormányzati választásig, ezáltal a kampány időszakban egyre hangosabb a média is ettől.

Magyarországon 18. életévét betöltött személy vehet részt szavazáson. Ezt a jogot alanyi alapon szerezzük meg, viszont a nagybetűs Jog el is veheti tőlünk, mint egyfajta szankció.

De vajon van bármi fogalmunk is erről 18 évesen?

Szerintem jelenleg nagy probléma Magyarországon, hogy az oktatásban az aktuális politika nagyon későn jön elő a tantervben, illetve az is inkább történelem óra keretében. Személyes példából kiindulva, a fiatalok nem hallanak a választási rendszerről igazán első szavazásukat megelőzően. Én úgy mentem el anno szavazni, hogy az iskolában a tudásom az első világháborúig volt meg történelem szempontjából. Természetes a szüleimmel beszéltem nagyon sokat erről, mert érdekelt.

De mi van, ha valakit nem érdekel annyira, viszont a véleményének hangot adna?

Érettségin nekünk tétel volt a választási rendszer, nem egyszerű, de nem is annyira bonyolult, ha leegyszerűsítve nézzük. De erre csak az írásbeli érettségi megírása után jutott idő. Akkor beszéltük át, mikor már az érettségi felén túl voltunk. És ekkor az osztály 90% nem csak hogy szavazóképes volt, de olyan évben születtünk, hogy voltunk is szavazni.

Szerintem hamarabb és egyszerűbben levetítve is lehet erről beszélni. Hiszen az életünk minden területén van olyan helyzet, amikor döntenünk kell. Már az alsós korosztály is megérti, ha azt mondják nekik, hogy egy fajta italt választhatnak, tea vagy kakaó.

A gyerekek közül biztos lesz olyan, aki mindkettőt szívesen választja, és aki egyiket sem, pont ugyanúgy mint egy választópolgár. Az ő nyelvezetükön lehetne megismertetni őket a döntés fontosságával.

Te mit választasz?

Írta: Nagy Viktória
Facebook Kommentek