Valós érdekképviselet, valós párbeszéd

Ha még egyáltalán nem halottál a Nemzeti Ifjúsági Tanácsról, azonban szeretnéd hogy a fiatalság véleménye a szülőkön és a tanárokon kívül, a magasabb állami pozíciókban dolgozókhoz is eljusson, akkor van számodra egy jó hírem: A platformok adottak, és csak minimálisan kell tenned azért, hogy hallasd a hangodat!

 A székesfehérvári vezetőképzőn összesen 35 civil szervezet 70 küldöttje képviseltette magát Kép Forrása: Nemzeti Ifjúsági Tanács hivatalos Facebook oldala

Először is kezdjük azzal, hogy mi ez a szervezet valójában, ahogy az idősebbek mondják eszik-e vagy isszák ezt egyáltalán.
Röviden tömören a NIT, a magyarországi ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, e mellett pedig európai és világszinten is ellátja a magyar fiatalok legmagasabb szintű képviseletét, többek között az Európai Ifjúsági Fórum ülésein is.

Most könnyen felvetődhet benned az a kérdés, hogy mégis miért fontos ez?
Nos, azért mert szükség van egy olyan csoportra, amely képes ellátni a fiatalok (18-35 év) és az ifjúsági szervezeteik legmagasabb szintű képviseletét, hogy kevesebbszer fordulhasson elő, a manapság is sokszor hangoztatott „érv”, mely szerint:
Úgy sem tudok semmit tenni, majd a nagyemberek eldöntik ott fönn,
-a mindenhatónak hitt Budapesten- hogy mi lesz a sorsunk.

Hegedüs Zoltán, a szervezet elnöke szerint a fiatalok érdeklődnek a közélet és az őket érintő ügyek iránt, csak a megfelelő hívószavakra van szükség. Kép forrása: ifjusagitanacs.hu

A NIT pontosan ezen akar és tud is változtatni, mégpedig azáltal, hogy egy egységes álláspontot alakít ki az ifjúságot érintő kérdésekben, melyet a döntések során érvényesít is tud. Ezzel együtt a tanács képzésekkel és fórumokkal is segíti a fiatalok szellemi fejlődését, hogy azt kamatoztatva sikeresen tudjanak tevékenykedni szervezeteikben, ezáltal fejlesztve a civil szférát.

Egy ilyen előadássorozatra volt szerencsém ellátogatni, amikor is részt vettem a több mint harmincöt civil szervezet részvételével megrendezett székesfehérvári vezetőképzőn.
A három napon át tartó rendezvény színvonalát olyan vendégek emelték igazán magasra, mint Dr. Cser-Palkovics András, a királyok városának polgármestere,
Dr. Latorcai Csaba, közigazgatási államtitkár, Mohay Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, és még napokig sorolhatnám a hasonlóan nagy horderejű neveket.

 Mohay Gergely, az EMMI főosztályvezetője beszélget Hegedűs Zoltánnal, az ifjúságpolitika aktualitásairól, és a fiatalok társadalmi-közéleti aktivitásáról. Kép forrása: Nemzeti Ifjúsági Tanács hivatalos Facebook oldala

A képzésre érkező fiatalok megválaszthatták, hogy milyen kérdéskörökben szeretnék bővíteni tudásukat, így lehetőségük volt elsajátítani a szervezeti online kommunikáció, a stratégia alkotás, illetve a projektmenedzsment csínját-bínját.

Ezeken a szekciókon kívül kerültek megrendezésre workshopok is, melyek szintén teljesen szabadon választhatóak voltak, és olyan kifejezetten fontos témakörökkel foglalkoztak, mint például hogyan épül fel egy ideális közösségi tér, miként modellezhetjük az érdekképviseleti folyamatokat, és milyen formában vannak jelen a fiatalok a politikában és a közéletben.

 

A fiatalok és a közélet elnevezésű workshop Bodrogi Richárd előadásában. A 2016-os ifjúsági felmérés szerint, csupán a fiatalok 1%-a vesz részt aktívan a közéletben. Ennek a számnak a növelése érdekében országszerte rendeznek eseményeket, ha teheted mindenképpen látogass el az egyikre! Kép forrása: Nemzeti Ifjúsági Tanács hivatalos Facebook oldala

Akik számára az előző mondatok túlságosan is komplikáltnak hangzottak, megnyugtatlak titeket ezek a kurzusok és előadások teljes mértékben baráti és jó hangvételben zajlottak, elvégre a mai fiatalok már csak ilyenek:
kötetlenek és lazák, és jól is van ez így.

Az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken a jó hangulat garantál. Kép forrása: Nemzeti Ifjúsági Tanács / National Youth Council of Hungary hivatalos Facebook oldala

A bevezetésben említettem, hogy ezek azok a helyek ahol igazán hallathatod a hangodat, és elmondhatod, mit is gondolsz a világról.
Ez így is van. Elvégre hol máshol szólhatnál bele legjobban a téged érintő problémákba, ha nem egy olyan szervezetben, amely az egész országra kiterjed?
Legyél okos, járj nyitott szemmel, és váljon belőled is olyan fiatal aki mer és képes tenni a jövője érdekében!

A NIT hivatalos beszámolóját az eseményről itt tudjátok elérni.

 

Források: ifjusagitanacs.hu, mandiner.hu,

Kiemelt kép: Nemzeti Ifjúsági Tanács / National Youth Council of Hungary hivatalos Facebook oldala

Írta és szerkesztette: Juhász Marcell

Facebook Kommentek