Vámpírakadémia

Először is szeretném azzal kezdeni, hogy megkérlek Titeket valamire: (ha láttátok) vonatkoztassatok el a filmtől, kérlek! Nem akarom azt mondani, hogy köze sincs a könyvekhez, de nagyon keverték a szezont a fazonnal. Emlékszem mennyire vártam, hogy mozikba kerüljön, mivel tinikorom egyik meghatározó könyv sorozata volt… De hatalmasat kellett csalódnom, így úgy gondoltam, hozok nektek egy ajánlót, amiben röviden ugyan, de megpróbállak bevezetni Titeket Richelle Mead világába. Az idegen szavak magyarázatát a cikk alján megtaláljátok! 🙂

Történetünk Montana hegyeiben játszódik, ahol egy eldugott helyen található a Szent Vlagyimir Akadémia. Tanulóinak többsége mora  illetve damphir.  Főszereplőink két legjobb  barátnő: Lissa –  aki mora hercegnő és ezen kívül családjának utolsó tagja, és Rose – aki damphir. Kettejük között árnyék-csókolta kötelék van, ami azt jelenti leegyszerűsítve , utóbbi tudja mit gondol, lát és érez barátnője. A történet a két lánnyal indít, akik 2 évvel ezelőtt megszöktek az iskolából és azóta sikerült elmenekülni az iskola által utánuk küldött damphirok ellen, de most elkapják és visszaviszik őket.
Két év hosszú idő, az iskolában megváltoztak az erőviszonyok. Ezelőtt ők voltak a suli legnépszerűbb csajai, ám most kitaszítottak… Főleg Rose, akit egy hajszál választott el attól, hogy kommunába küldjék. Hogy ezt elkerüljék, a fiatal és jóképű orosz testőr-tanár Dmitrij felajánlja segítségét, hogy felzárkózzon a többiek után. Ám ami miatt elmenekültek ismét felütötte fejét…

 

Az év elkezdődik, a kérdések pedig egyre csak gyűlnek: ki tör(t) Lissa életére és miért? Mi ez a kötelék a két lány között, és miért csak egy irányba működik? Milyen képessége van valójában Lissának? Kiben bízhatnak?

 

(Fanart, készítette: Kara Lija, deviantart.com)

A könyvet belengi az orosz,román és az ortodox mitológia és vallás világ , de Mead-nek sikerült valami újat létrehoznia. Személy szerint hatalmas hatással volt az olvasási szokásaimra ez a könyv, ezenkívül rengeteget tanultam belőle. A 6 részes sorozat tele van kalandokkal, kicsit sem unalmas és monoton. Mead fokozatosan vezet be a világba, gondosan felépítve azt. Több központi szereplő is van és sok fontos helyszín, melynek leírása káprázatos. A történet során elutazunk Seattle-be, Sydney-be, Oroszországba és a Királyi Udvarba. A könyvet leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a YA könyveket vagy a vörös pöttyös könyveket. Sajnos manapság nagyon nehezen lehet hozzájutni, mivel a kiadó nem nyomtatta újra, viszont antikváriumokban és egyéb könyves csoportokban rá lehet találni egy-egy példányra.

 

Szómagyarázat:

Mora: olyan vámpírok, akik a négy elem valamelyikével bírnak, vért isznak. A napfényt nehezen bírják, főleg ha kevés vért isznak. A legfontosabb tulajdonság, hogy nem ölnek azért, hogy életben maradjanak.

Damphir: egy ember és egy vámpír nászából született. A damphirok nagy része férfi, kevés nő van köztük. A legtöbbjük testőrnek áll, hogy védjék a morákat a strigáktól. Az egyik legismertebb testőrképző iskola a Szent Vlagyimir. Mivel félig emberek, ezért jól bírják a napfényt, strapabíróbbak a vámpíroknál. Vámpír énjük pedig erős fizikummal ruházza fel őket. Damphirnak damphirtól nem születhet gyermeke.

Striga: A ‘gonosz’ vámpírok. Ők ölnek azért, hogy életben maradjanak és mindennél jobban vágynak a morák vérére. Nekik nincs képességük.

Kommuna: Az olyan damphir nők élnek ott, akik felhagyták a testőrséget és inkább a gyermekük felnevelését választották. Ezenkívül vannak olyan damphirok is akik escort munkát vállalnak, ezért van rossz híre a kommunáknak. Ezt a szót a könyvben negatív szóként kell értelmezni.

 

Oldalakat tudnék írni erről a könyvről, viszont akkor elég erősen spoilereznék. Remélem felkeltettem az érdeklődésedet a könyv sorozat iránt. Azt érdemes tudni, hogy több spin-off rész is készült a VA világáról, melyet maga Richelle Mead írt. Ezek a következők:

 

Kristin Cast, Alyson Noël, Kelley Amstrong, Richelle Mead, Francesca Lia Block – Pokoli csók (novella kötet)

Richelle Mead – Vérvonalak(Bloodlines)

Richelle Mead, Leigh Dragoon, Emma Vieceli : Vampire Academy: The Graphic Novel  ( a cikkben található rajzolt képek ebből származnak)

 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! Ha tetszett, vagy olvastad a könyvet és van bármi kérdésed/észrevételed szívesen várom őket komment formájában, vagy akár Instagram-on is felteheted!

Instagram: @anneblackmoon

Facebook Kommentek