Wendy (2020)

“Amikor még gyerek vagy, nem mondják el neked, hogy bárki akit szeretsz, eltűnhet.”

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Pán Péter. Láttam a mesét, láttam a filmes verzióját, olvastam a könyvet. Így nyílt titok: nagyon kíváncsian vártam a Wendyt! Mindent összevetve csalódott vagyok. Azonban kezdjük az elejéről.

Az első képsorok egy kocsmában játszódnak: remek hangulat, szórakozás, és egy tündéri kislány. Mint az elég hamar kiderül, ő Wendy. Wendynek van két testvére, akik ikrek, az anyukája a kocsmáros, a kocsma pedig a vasúti sínek mellett helyezkedik el. A vasút pedig fontos szerepet játszik, mivel a gyerekek itt találkoznak Peterrel, így lényegében itt kezdődik minden.

Wendy és testvérei hamar eljutnak egy szigetre, megismerkednek a többi elveszett gyermekkel is. Na, de nem ám úgy, mint az eredetei történetben. Ebben a filmben nem létezik Csingiling, nincs Hook kapitány és repülni sem tudnak, legalábbis semmiképp nem úgy, mint a mesében. Pán Péter egy néger kölyök, aki bár aranyos, a személyisége egyáltalán nem lesz kifejtve, szinte csak annyit látni belőle az egész film alatt, hogy makacs és önfejű. Nem kap sok szerepet. Ezzel nem is lenne gond, hiszen már a címből is látszik, hogy itt egy főszereplőváltás zajlik le, de kár, hogy a kissrác szinte teljesen haszontalan. Vannak a filmnek olyan momentumai, amikor igenis szükség lenne egy karakteres, vagány Peterre.

A néző folyamatosan várja azt a bizonyos fordulatot, de meglátásom szerint ez nem következik be. A történet kicsit lapos, a szereplőkért nehéz igazán izgulni, mivel a majd’ két órás játékidő ellenére sem ismerjük meg őket eléggé, a karakterek alig vannak kifejtve. A film gyönyörű helyszínen játszódik, a gyerekek nagyon édesek, de sokszor kapjuk őket szuperközeli képkivágásban, ami teljesen felesleges.

A mondanivaló nagyon jól érthető, illetve Wendy filmvégi magyarázata is sokat hozzátesz az értelmezéshez, de nagy kár, hogy egy ilyen szép mondanivalójú filmet ilyen laposan sikerült vászonra vinni. Ne siessünk felnőni, de ne is féljünk tőle, hiszen ez egy fantasztikus dolog. Megházasodni, gyereket szülni és nevelni gyermekként nem lehet. Csodás dolog gyermeknek lenni, de vannak élmények, amelyeket gyermekként nem élhetünk át.

🎥Rendező: Benh Zeitlin

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Devin France, Yashua Mack, Gage Naquin, Gavin Naquin

⏱️Hossz:  111 perc

🌊Műfaj: amerikai fantasztikus film

🎞️IMDB: 5,7

🍅Rotten Tomatoes: 38%

🐼Kritikát írta: bambuszmedve

Facebook Kommentek