West Side Story (2021)

West Side Story, aki kicsit is jártas a musicalek világában, annak nem új ez a cím. Az először színpadon bemutatott darab 1961-ben került megfilmesítésre, amit 10 Oscar-díjjal jutalmaztak, ezzel azóta is műfajának legsikeresebbje. Sokféle feldolgozás készült azóta, a most bemutatott film is egy közülük. A rendező, Steven Spielberg, régóta vágyott egy saját musicalre, de ahelyett, hogy valami újat alkotott volna, egy klasszikushoz nyúlt hozzá kisebb, nagyobb sikerrel.

Capuletek és Montague-k

A történet az 1950-es évek New Yorkjában játszódik, ahol két ellenséges fiúbanda rivalizál az utcák territóriumáért.  Az egyik oldal a Puerto Ricoi banda (Cápák), akik hátrahagyva országukat próbálnak új életet kezdeni Amerikában, küzdve azért, hogy a társadalom befogadja őket. A másik fél az amerikai suhanc osztag (Jetek), a ranglétra legalján álló családok sarjai, akik lopásból és bűnözésből tartják fent magukat. Morálisan egyik oldalnak se lehet teljesen igazat adni, de még is mindkettőben van valami szerethető. A fő bonyodalom akkor kezdődik, mikor Maria, a Cápák vezérének húga és Tony, az egykori Jet tag egymásba szeret, de családjaik harca miatt boldogságuk nem lehet felhőtlen. Igen, a történet Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáján alapszik, ezért a film végén a tragédia is elkerülhetetlen lesz.

És akkor mi a baj a filmmel?

A film látványvilága elragadó, a táncok jól koreografáltak, még is azok, amik elvesznek az élményből, azok maguk zenék. Képileg megjelennek a Spielberg által jól ismert erős érzelmi töltéssel átitatott jelenetek, de a közel 65 éves Leonard Berstein által szerzett zenék nem tudják visszaadni a drámai helyzetek komorságát. Így, hogy nem hangszerelték újra egyik dalt sem, inkább hat az egész film amolyan nosztalgiának, mintsem új alkotásnak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogja megtalálni a maga célközönségét, bárkinek ajánlott megnézni, hisz magának a rendezőnek is a musical műfaja új élmény, miért ne lehetne a nézőnek is. Itthon 2021.12.09-étől lesz elérhető a mozikban.

🎥Rendező: Steven Spielberg

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Ansel Elgort, Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist, Rita Moreno, Rachel Zegler

⏱️Hossz: 156 perc

🌊Műfaj: romantikus, musical

🎞️IMDB: 7.5

🍅Rotten Tomatoes: 95%

🦝Kritikát írta: Álarcosmenyét

Facebook Kommentek