Yakari – a mozifilm (2020)

Az október 8-án megjelenő mozifilm gyakorlatilag az eredeti mesesorozat történetét mutatja be új köntösben.

Aki ismerte az eredeti mesét annak is biztosan tartogat újat ez a mozi, de a mesekedvelő felnőttek nevében nyilatkozva (akik nem túlságosan jártasak a 2005-ös Yakari sorozatot illetően) bizton állíthatom, hogy nem fog csalódást okozni a film.

Yakari egy fiatal, tehetséges, bátor és kíváncsi fiú, akinek egyébként helyén van az esze és a szíve, habár néha a kaland és a bátorság rossz utakra sodorja. Az egyébként sablonosnak mondható sztorit az indiánok körében közismer ló, Kismennydörgés dobja fel, akit a törzs tagjai még soha nem tudtak befogni, Yakarinak azonban nagy álma egyszer megülni Kismennydörgést és a barátja lenni. Miután megmenti a lovat, védelmező totemének, a nagy sasnak köszönhetően képes lesz az állatok nyelvén beszélni. Ez indítja arra, hogy Kismennydörgés után menjen és összebarátkozzon vele. Yakari útja során sokféle kalandba keveredik, de Kismennydörgés és más barátai segítségére vannak.

A mozifilm jól felépített, a sztori egy idő után elsodorja a nézőt, és az állatok gyakorlatilag teljesen emberivé válnak, néha szinte észre sem lehet venni a film közben, hogy nem az emberi társadalom különböző rétegeit, hanem az állatvilágot látjuk emberi tulajdonságokkal felruházva. A csupán néhány nap történéseit feldolgozó film barátságról, összetartozásról, a segítség szükségéről is mesél nekünk, és ha jól figyelünk sokat tanulhatunk az indián törzs tagjaitól is, akik egymás elfogadásával és segítésével statuálnak példát a mai kor emberének is.

Nem árulhatom el, hogy mi lesz a mese vége, amely kimondottan családoknak ajánlható, azt azonban, hogy végül sikerül-e a fiúnak visszatérnie a szüleihez és barátaihoz, és hogy vajon hogyan alakul a kapcsolata Kismennydörgéssel ti is megtudjátok, ha betértek a moziba október 8-át követően.

🎥Rendezők: Toby Genkel, Xavier Giacometti

⏱️Hossz: 82 perc

🌊Műfaj:  belga-francia-német animációs film

🎞️IMDB: 7,1

🐼Kritikát írta: Becca

 

Facebook Kommentek