A boldogság ügynöke (2024)

Bhutánban, a mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban öt évente boldogságügynökök járják az országot, hogy egy négy órás kérdőív segítségével felmérjék a lakosság boldogságszintjét. A királyuk ugyanis azt találta ki, hogy a céljuk a társadalom boldogság érzetének a növelése és ezt a GDP helyett az úgynevezett Bruttó Nemzeti Boldogság Indexen keresztül tudják megmérni. Kérdés, hogy kinek mit jelent a boldogság, és mérhető-e egyáltalán. Erre a kérdésre a bemutatott személyes történeteken keresztül kapunk igencsak elgondolkodtató válaszokat Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai  filmjében, ami műfaját tekintve dokumentumfilm, de igazából olyan, mint egy mindenki számára élvezhető játékfilm.

A főszereplő Amber Kumar Gurung,  40 éves boldogságügynök, aki miközben ügynöktársával országszerte interjúkat készít, maga is a boldogságot keresi, minden vágya, hogy párra találjon és végre családot alapíthasson. A film a főszereplő és az interjú alanyok életét érzelmesen, olykor szívszorító módon és gyakran humorosan tárja elénk.

A boldogság ügynöke című dokumentumfilmet bemutatták a híres Sundance Film Festival-on, ahol a Zurbó Dorottya rendező ezt nyilatkozta: „A dokumentumfilmkészítés egy önreflexív folyamat. Nemcsak megfigyelsz élethelyzeteket, miközben próbálod megérteni a szereplőidet és hitelesen rögzíteni a pillanatot, hanem folyamatosan újra- és újraértelmezed magad ebben a valóságban. Filmet készítve reflektálsz a saját életedre és értékeidre és arra, hogy valójában mi tesz téged igazán boldoggá. Olyan, mint egy tükör, a másikban újra felfedezed önmagad.” Ránk, mint a film nézőire is ilyen hatással voltak a látottak, ezért jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik nyitottak erre a belső utazásra, de azoknak is, akik csak kíváncsiak arra, hogy vajon miként élnek, milyen gondokkal küzdenek a tőlünk távol élő buthániak.

🎥 Rendezők: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai

👨‍👩‍👧‍👦 Szereplők: Amber Kumar, Guna Raj Kuikel

⏱️ Hossz: 94 perc

🌊 Műfaj: dokumentumfilm

🦝 Kritikát írta: Tabuzz

 

Facebook Kommentek