A fattyú (2023)

A fattyú című történelmi film Dániában játszódik az 1750-es években. A főhőse Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen), egy veterán kapitány, aki meg akarja művelni a zord dán vidéket, hogy a király nevében  kolóniát hozhasson létre rajta. Célja, hogy ezzel a királytól, fattyú létére nemesi rangot és jobbágyokat kapjon. A helyi földesúr viszont úgy tartja, hogy az a föld is az övé és ehhez kegyetlenül, minden eszközzel ragaszkodik. Kahlen azonban a nagyon nehéz körülmények és a földesúrral folytatott harc ellenére sem adja fel. Magányos küzdelmében aztán társai is akadnak, de ezeknek a kapcsolatoknak a fontosságára csak később ébred rá.

A fattyú

Ilyen volt A fattyú, kritika - Blikk

Elég felkavaró hatással volt ránk a film a jobbágyrendszer realisztikus bemutatásával, annak minden kegyetlenségével és igazságtalanságával. A kapitány sorsát látva pedig komolyan elgondolkodhattunk, hogy vajon mik is az igazán fontos dolgok az életben, és hogy egy kitűzött cél elérése érdekében meddig is érdemes elmennie az embernek. A két férfi főszereplő, a hollywoodi filmekből is ismert Mads Nikkelsen és a gonosz földesurat játszó Simon Bennebjerg is hiteles alakítást nyújtanak. Aki szereti a szépen fotografált történelmi filmeket, annak egyszer mindenképpen érdemes megnéznie A fattyút.

A fattyú

🎥 Rendező: Nikolaj Arcel

👨‍👩‍👧‍👦 Szereplők: Mads Mikkelsen, Simon Bennebjerg, Magnus Krepper, Amanda Collin, Søren Malling, Jacob Lohmann, Kristine Kujath Thorp, Arved Friese

⏱️ Hossz 122 perc

🌊 Műfaj: történelmi film

🦝Kritikát írta: Tabuzz

Facebook Kommentek