A kis halászlány – könyvajánló

..Mikor látlak, csak a szemedet nézem és szeretném megcsókolni kezedet merészen.
Szeretném megcsókolni s mikor ott vagyok Melletted, tudom, hogy nem fogom megcsókolni a kezedet..

József Attila

 

Akár ez az idézet is lehetne Peter O’Donell csodálatos regényének fülszövegén. A történet a modern XX. század elején játszódik, főszerepben egy tinédzser korú lánnyal, Cadi Tregaron-nal. Ugyan, nem egy mai regényről van szó, viszont úgy gondolom, manapság nehéz találni ennyire igazi és mégis álomba illő szerelmi történetet. Ám, mielőtt belekezdenék az ajánlóba, érdemes pár szót ejteni az íróról, mivel – mint sokan abban a korban – ő is álnéven adta ki regényét.

 

Peter O’Donnell 1920-ban született az Egyesült Királyságban, Lewisham-ban. Díjnyertes történelmi romantikus regényíró, aki 1978-ban több regényét is Madeleine Brent álnéven adta ki. Ebben az évben jelent meg Merlin Keep c. könyve, mellyel elnyerte az év romantikus regényének díját. Legismertebb regénye továbbá, amiből film is készült, a Modesty Blaise.

 

 

Történetünk főszereplője Cadi, aki apjával él Mawstone halászfaluban. Egy talpraesett, okos, a koránál érettebb lány drámával és rejtélyekkel teli életét követhetjük nyomon. Szegénységben, ám annál nagyobb boldogságban tölti apjával mindennapjait. Anyja és nagyanyja korán meghaltak. (Utóbbinak fontos szerepe lesz a későbbiek folyamán, mivel nagyban befolyásolja Cadi jövőjét.) A  közeli Vasmacska szállodában pár angol úr szállt meg néhány napra. Kis idő múlva, Cadi épp a hegytetőn üldögélt, és nagyanyja rejtélyes múltján merengett,  mikor az öbölben egy kis vitorlás hajó sodródott a sziklás part felé. A lány rohant segíteni, mikor egy ismeretlen férfi – Lucian Farrel –  lóháton közelített felé, és együtt vágtattak tovább a kikötőbe. A mentés sikeres volt, a hajón utazó idős ember – Mr. Morton – sérülés nélkül megúszta a balesetet. Az idős úr megfogadta, ha bármikor segítségre lenne szüksége a családnak, számíthatnak rá…
Eltelt pár év, mikor is Cadi apja, egy halászbaleset következtében életét vesztette. Az árván maradt lánynak immár egy élő rokona sem maradt. Apja halálának híre bejárta a sajtót. Így szerzett tudomást a dologról Mr. Morton is, aki őszintén segíteni szeretett volna a lánynak, ezért felajánlotta a neki, hogy költözzön hozzá és családjához, Sevenoaks mellé. A fiatal elfogadta a segítséget, így egy teljesen új életet kezdhetett, távol a szegénységtől, távol a fájdalmas emlékektől.
Cadi hamar beletanult az angol úri szokásokba – hála Miss Rigg etikett óráinak. Ahogy telt múlt az idő, egyre több embert ismert meg, többek között egy olasz üzletembert is, aki – a (bal)szerencse folytán – segít feltárni nagyanyja múltját. A történet során eljutunk Velencébe, ahol a cselekmény eléri a tetőfokát. Vajon ki akarja megölni Cadit, és miért? Kicsoda igazából Cadi nagyanyja? Mindemellett a lány szerelmes lesz, de vajon mire hallgasson: a szívére vagy az eszére?

 

Véleményem szerint egy nagyon magával ragadó történet. Pont azért tetszik, mert nem olyan sablonos, mint a mai regények többsége. Magam részéről nem preferálom a romantikus regényeket, viszont ez magával ragadott. Könnyen tudtam azonosulni Cadi-val, tele volt váratlan fordulattal a történet. Bár voltak helyzetek, melyek kiszámíthatóak voltak, mégis az írónak sikerült tökéletesen megragadni és papírra vetni mindazt a zsörtölődést, ami ilyenkor egy lány fejében keresztül megy. A szerelmi szál csodálatos volt. Figyelembe kell azonban venni, hogy a történet a modern XX. században játszódik, így az akkori szokások is merőben mások voltak, mint manapság. Az illem és az udvariasság körülöleli a könyvet, amely jó érzéssel tölti el az embert. Nem csak kikapcsolódásnak ajánlom, hanem bőven van mit tanulni belőle. A tájleírások káprázatosak. Karakterfejlődés terén, pedig csak annyit mondanék, hogy érdemes figyelni az apró részletekre, mondatokra.

 

Remélem tetszett a könyvajánlóm, ha igen kérlek oszd meg vagy lájkold!
Kövess Instagrammon is: @anneblackmoon

 

 

 

Facebook Kommentek