Barbibébi – könyvajánló

Sokat gondolkodtam, hogyan is fogjak bele a könyvajánlóba. Mivel már többször is olvastam a könyvet – sőt, ami azt illeti, jó pár Lakatos Levente könyvet olvastam már -, így nehéznek tűnt eleinte olyan összefoglalót írnom, amely nem árul el sokat a cselekményről, mégis megragadja a lényeget. A Barbibébi számomra egy olyan alkotás, mely nem kifejezetten a kedvenceim közé tartozik, mégis a történet egy része annyira magával ragadott, hogy nem tudtam letenni.

Lakatos Levente –  újságíró, műsorvezető, modell, háromszoros Aranykönyv – díjas szerző, ezenkívül háromszor megválasztották ,,Az év írója”-nak. 2010-ben jelent meg első könyve, mellyel azonnal megkapta a tabudöntögető jelzőt. Első cikke 17 éves korában jelent meg az IM magazinban, melynél évekig dolgozott.  A manapság méltán felkapott fiatal író nemcsak tehetségével és külsejével nyeri meg olvasóit, hanem a közösségi médiában is elég nagy sikere, szerepe van. Facebook és Instagram oldalán rengeteg követővel rendelkezik, akikkel rendszeresen tartja a kapcsolatot. (Én személy szerint mindkét portálon követem őt, és elfogultság nélkül állíthatom, hogy számos hasznos és fontos témára hívja fel követői figyelmét, mely példaértékű!)

A történet beleillene egy amerikai film cselekményébe. Barbit -az elkényeztetett csajt , aki átgázol barátain-, egy átbulizott éjszaka után balesetet éri, és részleges amnéziát szenved.Mivel a lány nagyon is a rivaldafényben van a társadalmi helyzete miatt (elit család sarja, a legfelkapottabb tiniénekes ex-barátnője), úgy próbálják eltusolni az ügyet, hogy a lányt a család siófoki villájába küldik, hogy ott rehabilitálódjon és rejtve legyen a kíváncsi szemek elől.
Barbi után küldik Kriszt, egykori legjobb barátját, hogy segítsen neki emlékezni és vigyázzon rá. Mankóul szolgál nekik, hogy a csaj videónaplót vezetett. Ahogy elkezdik nézni, a lány rádöbben, milyen aljasul bánt az emberekkel, de legfőképp barátjával, Krisszel. Kikotyogta a suliban a fiú nemi irányultságát, ezzel megannyi szenvedést okozva a srácnak. Bár a fiú eleinte vonakodva fogadja el a kérést, végül számára is hasznos lesz ez a kaland, mivel nemcsak Barbival való viszonya változik meg, hanem az ő életére is hatalmas hatással lesznek a cselekmények.
Az egész mögött pedig ott áll a nagy kérdés: ki és miért gázolta el Barbit azon az ominózus éjszakán? Ez a rejtély kísér(t) minket végig az egész regényen, hiszen rengeteg embernek lehetett oka erre a cselekedetre. 

A könyv egyaránt szól a barátságról, összetartásról, önismeretről és vezeklésről. Betekintést nyerhetünk egy olyan lány életébe, aki mindent megkapott amire csak vágyott, egy szavába került és ott termett előtte, de az árnyoldalt is megismerjük, ezáltal átgondoljuk az ilyen emberekről alkotott véleményünket. A keserűség, a magány, a szeretethiány vagy az elkeseredettség rossz útra vezet(het)i az embert…

Bevallom, az elején nem tetszett a történet. Barbi kifejezetten idegesített. De ahogy haladt a történet, és megismertem a hátterét, megbékéltem vele. Ellenben részemről cselekedetei alól nem mentesül. Legyünk bármilyen társadalmi helyzetben, nem jogosít fel minket arra, hogy semmibe vegyük embertársaink, barátaink érzelmeit.
A könyv igazi főszereplője számomra Krisz, aki a rengeteg sérelem ellenére – amit javarészt a lány miatt kapott -, mégis elvállalta, hogy segít Barbinak.
Végszóként csak annyit említenék meg, hogy összességében tetszett a könyv, és valószínűleg többször újra fogom olvasni. Bátran ajánlom mindenkinek a könyvet azoknak, aki alapból is szereti Lakatos Levente könyveit, és azoknak is akik még nem ismerik írói tevékenységét. Úgy gondolom, hogy kortalan a könyv, bármely korosztály számára tartogat okulni és gondolkodni valót. A könyv terjedelme 466 oldal, de ettől függetlenül szerintem egy könnyed olvasmány. Levente írói stílusa magával ragad, én kifejezetten szeretem a szóhasználatát.

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet, mindenképp olvasd el a folytatását is, a Szeress jobban!-t, mely személyes kedvencem a szerző regényei közül.

Ha tetszett a könyvajánlóm, kérlek jelezd egy like formájában. Véleményedet írd meg kommentben, és kövess Instán: @anneblackmoon

Facebook Kommentek