Barbie (2023)

A Barbie-film, amelyet Greta Gerwig rendezett és írt, igazi áttörést jelent, mivel mélyebb témákat jár körül a Barbie-babákkal és a nők helyzetével kapcsolatban. A történet Barbielandben kezdődik, ahol minden tökéletes és rózsaszín, ám egy nap Barbie élete megváltozik, és átlép a való világba. Itt találkozik Ken-nel, aki megismerkedik a patriarchátus fogalmával és azt akarja, hogy Barbielandet a férfiak uralják. Barbie útja arról szól, hogy felnőtt lesz és megtapasztalja a való világ kihívásait, miközben a film a feminizmus és a patriarchátus kritikájával is foglalkozik.

A Barbie-film látványos és színes, a díszletek és jelmezek részletgazdagsága lenyűgöző. Gerwig ügyesen idézi meg a klasszikus musicalfilmeket és egyéb hollywoodi alkotásokat, miközben szórakoztató módon reflektál a modern társadalom problémáira.

Azonban a film nem teljesen mentes a kritikától sem. Bár szatirikus módon kritizálja a Mattel cég profitéhségét és a patriarchális gondolkodást, mégis általuk legitimálhatja az ilyen viselkedést a valós életben. Emellett a film nem igazán meri felvállalni az összes ellentmondását és hibáját, különösen a Barbie szerepének kapcsán.

Mindemellett a Barbie-film sikeresen kezeli a feminizmus és a modern férfiak témáját. Gerwig kiemeli a nők helyzetét a modern világban és a sztereotípiákkal szembeni küzdelmüket. Ugyanakkor Ryan Gosling karaktere, Ken, lehetőséget ad a filmnek a modern férfiak identitásával való szembesülésre is.

Összességében a Barbie-film szórakoztató, színes és vicces alkotás, amely provokatív és önkritikus módon kezeli a nők és a férfiak helyzetét a mai társadalomban. A mű kritikát kapott, de az egész társadalmi jelenséget tekintve mégis fontos lépés a modern filmművészetben.

🎥Rendező: 

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők:

⏱️Hossz: 114 perc

🌊Műfaj: Kaland, Fantasy, Vígjáték

🌈 Kritikát írta: Koli

Facebook Kommentek