Black Adam (2022): Végtelen harc, de szórakoztató

Ha még nem gondolkodtál rajta, hogy 2 órányi tömény akció mennyire lehet számodra élvezhető, vagy éppen fárasztó, akkor a Black Adam megtekintését követően jobban megismerheted önmagad.

A DC univerzuma számomra jóval érdektelenebb, mint a Marvelé. Tudom, hogy van 1-2 zseniális alkotásuk, mint az Aquaman, pár közepesre sikeredett film, lásd Wonder Woman és akad olyan is, amit az ember nem akar elhinni, hogy szakemberek készítettek, mint a Fantasztikus négyes.

A DC nagy karakterei, Superman, Batman  engem hidegen hagynak. Ennek tudatában ültem be megnézni legújabb alkotásukat a Black Adam-et.

Kahndaq-ot egy zsarnoki király uralja, aki ellen fellép egy bátor kisfiú, akit varázserővel ruháznak fel. 5000 év múlva is még őt tekintik Kahndaq hősének, akit felélesztenek hosszú téli álmából. A felvezetőt követően azonnal egy lightosabb akcióba csöppenünk, ahol a jelenleg az országot felügyelet alatt tartó Intergang őre előtt kell embert csempészniük. Mindez hamar komolyabb akció és csata jelenetekbe torkollik, ami kitart egészen a film végéig. Black Adam múltjával kapcsolatban több fordulatot is tartogat az alkotás. Kezdetben pozitív karakternek van beállítva, aki hagyományos eszközökkel megsebezhetetlen, ám a föld rendjét felügyelő csapat fenyegetést lát benne, ezért hamar fel is állítanak egy akciócsoportot, akik megállíthatják őt. Ciklon, aki a szelet képes irányítani, akár tornádót is képezni. Atomcsapás, aki a Marveles Hangyához hasonlóan gigantikus méretűre tud növekedni. személyisége pedig Peter Parkerével egyezik. Doktor Sors a veterán szuperhős, szintén mágikus erővel, Dr. Strange-hez hasonlóan. Végül, de nem utolsó sorban Hawkman a csapat vezetője.

Később beavatják a nézőt is, hogy miért tekintenek potenciális veszélyként Adam-re, de utána egy újabb csavarral kiderül, hogy ez sem teljesen igaz. Összefog mindenki a valódi gonosz ellen, hogy közös erővel legyőzzék. A film elejétől a végéig érthetetlen volt számomra, hogy miért akarják antihősként eladni Adam-et. Indokként azt hozzák fel, hogy szabálykövetés nélkül öli a rosszfiúkat. Na de azért, mert a gonosztevőket halomra gyilkolja, még egyáltalán nem fenyegeti az emberiséget. Még tovább növelte zavarodottságomat, amikor a cselekmény második felében végül önként lemond képességéről és őrizetbe vonul, miután először legyőzte a főgonoszt. Innen Hawkman kiengedi és visszahívja, mert a főgonosz visszatért és csak Adam tudja megállítani. Sikeressége után azonban még mindig veszélyként tekintenek rá egyesek és nem engednék ki Kahndaq-ból, amint azt a stáblistás jelenetből láthatjuk.

Bár a film bővelkedik a csatajelenetekből, Ciklon képessége és karaktere szinte semmi szerepet nem kap. De nem csak a képességét nem aknázták ki a készítők, megszólalása sem volt sok. Atomcsapás néha eleresztett neki 1-2 bókot, vagy mondhatnám úgyis, hogy csapta Ciklonnak a szelet, de végül a romantikus szálat szélnek eresztették az alkotók. Túlzás nélkül állítom, ha Ciklon nem lett volna benne a filmben, senkinek fel sem tűnt volna. Semmilyen érdemleges, vagy érdemtelen szerep nem jutott neki. Azt leszámítva persze, hogy egy személyben ő volt a fekete és a női szuperhős is a filmben, ami mint tudjuk, kötelező elem manapság.

De nem csak Ciklon volt az, akinek nem mélyültek el a személyiségében. Gyakorlatilag Black Adam-en kívül senkinek nem mutatták be igazán a háttértörténetét, személyiségét, motivációját és fejlődésen sem igazán mentek át a karakterek. Még a főellenség, Sabbac motivációjában sem mélyültünk el eléggé. Az egész film folyamatos harcból és akcióból áll, amikor pedig egy picit szüneteltetik, akkor a történet és a cselekmény pörög gyors iramban. Sok időt nem hagytak a készítők, hogy elterelődjön a néző figyelme és elgondolkozzon, mit is lát éppen. Mélyebb érzelmekre ne sokra számítson, aki belekezd a film nézésébe. Akcióban, humorban, látványvilágban viszont annál inkább remekel.

A párbeszédek sokszor ütősek voltak, a humor a helyén volt, fordulatok is akadtak. A csaták látványosak és ötletesek voltak, különösen a zenei aláfestéssel rendelkező akciójelenetek voltak élvezhetőek, kár, hogy ezek nem tartottak sokáig. Érezhető volt a 200 millió dolláros költségvetés és, hogy grandiózusat akartak alkotni látványvilágban is. Érdemes a filmet nagy mozivásznon, esetleg 3D-ben nézni. Dwayne Johnsont még nem láttam olyan szerepben, amit ne alakított volna jól és olyan karakterben sem, ami ne állt volna neki megfelelően. Ez sem kivétel alóla.  A 124 perces időtartam hosszabbnak érződött a pörgős jelenetek és rengeteg csata okán.

Összességében, aki szereti az akciódús szuperhős filmeket és ki akar kapcsolódni a moziban egy film erejéig, akkor a Black Adam egy jó választás és nem érződik kidobott pénznek, illetve időnek, még ha nem is tökéletes alkotás.

 

🎥Rendező: Jaume Collet-Serra

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Dwayne Johnson, Sarah Shahi, Pierce Brosnan, Aldis Hodge, Noah Centineo, Viola Davis

⏱️Hossz: 124 perc

🌊Műfaj: amerikai sci-fi akciófilm

🎞️IMDB: 7,1

🍅Rotten Tomatoes: 40%

🦝Kritikát írta: D. Dani

Facebook Kommentek