Halálos bújócska (2023) – Kritika

A Halálos bújócska (All Fun and Games) egy 76 perces amerikai horrorfilm. A legtöbb moziba kerülő film legalább 90 perces szokott lenni, ritkán esetleg 85-89 perc hosszúságúak, így ez az alkotás teljesen kitűnik a sorból. Számomra nem is nevezhető egész estés filmnek, hiszen sok sorozat epizódjainak hossza vetekszik ezzel a horrorral. Egyetlen hibájának is a rövidségét említeném, ugyanis a történet emiatt sokszor nem tud kibontakozni. Rövidíteni kell a jeleneteket, míg az átmeneteket pedig kihagyni, ami néha zavarodottságot is okozhat a nézőben.

A Netflixtől érkezett két főszereplő: Natalia Dyer a Stranger Things-től és Asa Butterfield a Sex Education főszereplője is kipróbálja magát a horror műfajában. Laurel Marsden pedig az év egyik legjobb horrorja után (A pápa ördögűzője) itt is komoly szerepet kap. A többi színésszel együtt mindannyian remek teljesítményt nyújtanak végig, játékukra nem lehet panasz.

A Halálos bújócska legelső snittje egy óriási spoiler-rel indít. Ennek ellenére a film végig élvezhető és a végén sem dühös a néző, hogy tudta előre a végkimenetelt, mert az élmény így is jó volt. Az elején minden karakter kap egy személyiséget, sőt, az időszűke ellenére sokkal mélyebb és egyedibb jellemet, mint sok más filmben egész idő alatt szoktak kapni a szereplők.

A mű hangulata változatos, de mindegyik szórakoztató. A rengeteg jump scare mellett akadnak nyomasztó, feszült pillanatok, gyilkosságok, és démoni misztikum is. Ötvöz mindent, amit egy horrornak kell és mindemelett sok fiatalos, lazább jelenet van, amikor tinikre jellemző poénosabb és szabadszájú párbeszédek hangzanak el a fiatalokra jellemző szokásos problémák témaköreiben. Ezek a dialógusok tényleg sokszor viccesek és egyáltalán nem erőltetettek, így ez a cselekményszál is teljesen rendben van.

Az alapsztorira sem panaszkodhatunk igazán. Ahogyan említettem, a forgatókönyv és a cselekmény az idő rövidsége miatt nem tökéletes, de általánosságban remekül veszi ezt az akadályt és a történet egy kerek egészt ad, koherens és annak ellenére, hogy többet is ki lehetett volna hozni belőle, így is megad szinte mindent, amire szüksége van a nézőnek. Kiemelném még az operatőri munkát is, ötletes snitteket láthatunk, amik szintén fokozzák a hangulatot és az élvezeti értéket.

A Halálos bújócska természetesen nem ér fel a legnagyobbakhoz, nem arra szánták, hogy meghódítsa a mozikat és új korszakot nyisson a horrorfilmek műfajában, de a 76 perces idejével, alacsonyabb költségvetésével, a maga kategóriájában szerintem abszolút csúcstartó, ne féljetek 1 és negyed órát szakítani rá az időtökből.

 

🎥Rendező: Eren Celeboglu, Ari Costa

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Asa Butterfield, Natalia Dyer, Laurel Marsden, Benjamin Evan Ainsworth

⏱️Hossz: 76 perc

🌊Műfaj: amerikai horror

🦝Kritikát írta: D. Dani

Facebook Kommentek