Halloweeni körhinta (2023) – Kritika

Se nem nyomasztó, se nem ijesztő, se nem élvezetes. Maximum kicsit gyomorforgató, de a Fűrészhez képest ez csak egy gyerekmese.

A Halloweeni körhintát horrorfilmnek szánták, de aki ismeri és szereti a műfajt, az messze nem lesz elégedett ezzel a filmmel. A svéd alkotás egyetlen pozitívuma, hogy a háttértörténetet fokozatosan adagolják, mint egy nyomozós filmben. Nem egyből tudja meg a néző, hogy mi is a motivációja az egyes karaktereknek és milyen viszony is van közöttük. Az izgalmat egyedül ez tartotta fenn és ezt valóban egész jól oldották meg, de minden más több sebből vérzik.

A karakterek reakciói és cselekedetei irreálisak, illetve nevetségesek voltak. Gyilkosunkat sokféleképpen lehetne jellemezni, de az ijesztő és veszélyes nem szerepel közötte, épp ezért érthetetlen, hogy miért nem szálltak vele szembe csoportosan. Nem csak ez az egy logikai buktató van a műben, akad benne dögivel más is. Nem sikerült azt se megfejtenem, hogy miért éppen az(ok) a személy(ek) élte(ék) túl a kalandot, aki(k), de kinézem a filmből, hogy nem is volt benne semmi tudatosság.

A cselekmény második felére már a közönség nagy része rájött, hogy nem ez a film lesz az, amit majd 20 év múlva is emlegetni fog, hogy mennyire zseniális volt, ezért a hangulat kezdett átcsapni olyanra, mintha egy minőségi vígjátékon ülnék, a terem ugyanis hangosan felnevetett minden ostoba jelenetnél. A történet még a végén belengette egy folytatás lehetőségét, ez azonban valószínűleg csak a helyi filmalapnak lenne jó, hiszen a horrorfilmek alacsony költségvetései könnyen megtérülhetnek. Bizakodjunk benne azért, hogy a készítők eggyel professzionálisabb szintre kapcsolnak, ha folytatni támadna kedvük.

Nem úgy jöttem ki a moziból, mint aki egy baltát szeretne a fejébe, csak ne kelljen újra megnéznie, de nem is éreztem azt, hogy megközelítette a film a „jó” fogalmát. Láttam már elég sok horror/thriller alkotást és ez valahol a leggyengébbek felső 30%-ánál helyezkedik el. Mindenki ennek tudatában fogjon hát neki a megtekintésének. Mozira nem javasolt, otthonra pedig bőven akad ennél jobb horror, de ha valaki nagyon unatkozik, talán nasival elmegy.

 

🎥Rendező: Simon Sandquist

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Omar Rudberg, Wilma Lidén, Emil Algpeus, Amanda Lindh

⏱️Hossz: 90 perc

🌊Műfaj: svéd horror

🦝Kritikát írta: D. Dani

Facebook Kommentek