Hosszú hétvége Berlinben

Berlin a politika, a média, a kultúra és a tudomány egyik fontos európai központja, valamint sok szempontból ott íródott a történelem is. Éppen ezek miatt mindig el akartunk látogatni a német fővárosba, ami most meg is történt.

Utazásunk kezdetén kiváltottuk a Berlin Welcome Cardot, amivel így ingyenesen használhattuk a tömegközlekedést, illetve kedvezményeket is tudtunk érvényesíteni pár berlini látványosságnál. A honlapjukon tudtok tájékozódni a különböző lehetőségekről. Sok esetben viszont a diákjegyek vagy ugyanannyi kedvezményt érnek, mint a Berlin Welcome Card, vagy sokkal előnyösebbek.

Berlin tömegközlekedés szempontjából három körzetre van bontva. A belváros az AB körzethez tartozik, míg például a reptér és a külvárosi látványosságok a C körzetben vannak. Ezt mindenképp tartsátok szemmel utazásotok során.

Az utazás előtti tervezéshez mindenképp ajánlom a visitBerlin weboldalát, blogját és applikációját is, az ABOUT BERLIN App-ot.

A látványoságok bemutatása előtt a LEGFONTOSABB TIPP: tervezzétek meg utazásotokat, és ha van online jegyfoglalásra lehetőség, éljetek ezzel. Sajnos volt olyan látványosság, ahová 2x is el kellett mennünk, hogy végül bejussunk. Legrosszabb esetben be se tudtunk menni. Viszont érdemes utána érdeklődni, hogy a Berlin Welcome Card nyújtotta kedvezményeket hogyan lehet érvényesíteni, mert online foglalásnál nem minden esetben használható.

A következőkben bemutatjuk Berlin főbb látványosságait 9 részre bontva.

1. Berlini Dóm, Múzeum-sziget és Pergamon-múzeum

A Múzeum-sziget Berlin középpontjában található a Spree folyó mentén. Az első napunkat ennek a bebarangolásával töltöttük. Itt található a Berlini Dóm, valamint öt múzeum, amelyek szép, ókori stílusú épületekben helyezkednek el. Az öt múzeum pedig: Pergamon-, Bode-múzeum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie és Altes Museum. Mi csak a Pergamon-múzeumba látogattunk el. Így is, amikor elsőnek odamentünk, másnapra tudtunk már csak egy időpontban jegyet venni, de így is mindenképp ajánlom. Monumentális műemlékeket tudtuk megnézni, mint a Pergamon-oltárt, a milétoszi piackaput, illetve a babiloni Istár-kaput.

2. Alexanderplatz és TV-torony

Az Alexanderplatz Berlin egyik leghíresebb tere. Kinézetében nagyon látszik, hogy ez az NDK, szovjet megszállás része volt, a magyar terek modernebbek, mint ez. Itt meg tudjátok nézni az Uránia világórát is, amelyen 148 város, illetve földrajzi régió neve és az ott mért pontos idő is szerepel. Természetesen megtaláltuk Budapestet is rajta.

Azonban a tér főbb látványossága a TV-torony. Az egész várost meg tudjátok nézni minden egyes épületével és jól lehet látni, hogy a városnak két arca van az 1961-ben történt kettéosztás miatt.

3. Brandenburgi kapu

A Branderburgi kapunál ellőttük a kötelező szelfiket, ahogy mindenki más is. Az építmény a város és Németország jelképe is egyaránt, amely Európa és a világ 20. századi történelme szempontjából fontos események helyszíne volt. Megdöbbenésünkre a magyar nagykövetség is e központi hely mellett található.

4. Tiergarten és Győzelmi oszlop

A Branderburgi kaputól kezdődik a Tiergarten, aminek a jelentése állatkert. Az is ott található, de az állatkert melletti hatalmas parknak is ez a neve. Ha átsétálsz rajta további műemlékekbe és szobrokba botolhatsz. Az út végén pedig eljutsz a Győzelmi oszlophoz, ami körül egy körforgalom van, és aluljárókon keresztül tudsz az oszlophoz eljutni. A tetejéről pedig páratlan kilátás nyílik Berlin főbb látványosságaira. A belépőjegyet is viszonylag olcsón lehet megvenni. Nekem az itteni kilátás volt a legszebb a városra.

5. Reichstag

,,Ég, mint a Reichstag” mennyit hallottam gyerekkoromban, de sosem tudtam, hogy mit jelent a történelem órákig, most pedig megnézhettük, viszont csak kívülről. Ha meg szeretnétek nézni mindenképp foglaljatok időpontot a Bundestag oldalán utazásotok előtt pár héttel.

Személyesen csak korlátozott számban értékesítenek jegyeket, de azokat is csak a kupolába az esti órákra, de a nagy érdeklődés miatt, ha nem akarsz 3 órát sorban állni, ezt az opciót nem ajánlom.

6. Holokauszt-emlékmű

Megtekintettük a holokauszt emlékművet is, ami igen nyomasztó élményt nyújtott mindannyiunk számára. Kivitelezése mindenképp egyedi. Amíg nem kezdesz el benne sétálni, teljesen más struktúrát gondolsz kívülről. A talaj hullámként néhol emelkedik, néhol lejt. A betontömbök pedig körül ölelnek és belül már kb. 3 méter magasra nyúlnak. Miért van így, azt nem igazán értettük, de a hatását mindenképp átéltük a műalkotásnak. Viszont az felháborító volt számunkra, hogy mennyien nem tisztelik az emlékművet és hagyják a gyerekeiket, hogy játszótérként használják.

7. Checkpoint Charlie

Ez volt a leghíresebb katonai ellenőrzőpont a vasfüggöny berlini szakaszán. Egy utcai kiállítás is található a helyszínhez kapcsoló történelem főbb eseményeiről.

8. Potsdamer Platz és a Panoramapunkt

Az Alexanderplatz mellett Berlin másik leghíresebb tere a Potsdamer Platz, ahol felhőkarcolók és modern épületek találhatók, azonban az 1960-as események fő helyszíne volt és helyreállításához Európa legnagyobb beruházása köthető. Ha már ott vagytok mindenképp ajánlom a Panoramapunkt-ot, ahol a kontinens leggyorsabb liftjével tudtok felmenni 24 emelet magasra 20 másodperc alatt és a kilátás miatt is megéri. Az ottani kiállítás is kiváló a berlini fal és a tér történetéről, sok érdekességet tudtunk meg. Itt is tudtuk használni a Berlin Welcome Card nyújtotta kedvezményt, de a diákjegy olcsóbb volt.

9. East Side Gallery és Oberbaumbrücke

Az East Side Gallery emlékhely egy állandó szabadtéri galéria, ami a berlini fal leghosszabb fennmaradt szakaszán található. Az 1316 méter hosszú falmaradványon festmények sorozata található, amelyen 1990 tavaszán, a berlini fal megnyitása után 21 ország 118 művésze dolgozott. Itt tudjátok megnézni a leghíresebb képet, a Testvéri csókot. A fal egyik végén pedig az Oberbaumbrücke található.

Összességében Berlint a kultúrák találkozásaként lehet legjobban jellemezni. A keleti részen mai napig érződik a szocializmus hagyatéka, míg nyugaton a modernitás és a kapitalista világ építészeti stílusa erőteljes. A centrumban időutazást tehet az ember, itt érződik a legkevésbé a hidegháború hatása az építészeten. Berlin igazi multikulturális város, minden korosztály és népcsoport megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő kikapcsolódást.

 

 

Facebook Kommentek