Justine (2020)

Meg lehet azt az embert menteni, aki nem akarja, hogy megmentsék?

“Hatalmas a végtelen ereje, ezért mindig dobd be horgodat, mert ahol legkevésbé várnád ott fogsz majd halat”- nyit a film ezzel a Ovidius idézettel.  

A film elején találkozhatunk az alkohol függőségben szenvedő főszereplővel, akinek két szálon fut a története.
A film színei fakók, amik talán a lány mentális állapotára is utalhatnak, hogy teljesen elvesztette az élethez, és a vidámsághoz, ergo színekhez a kedvet, és motivációt.
A film eleje tulajdonképpen a film vége, de erről később szeretnék szót ejteni.
Justine története két szálon fut, a múlt bemutatja, hogy egy könyvesboltban megismert egy lányt, akivel könyvet loptak az üzletből, majd utána láthatjuk, hogy milyen gyorsan egymásra hangolódtak, és mire kettőt pislogunk a lányok, Rachel és Justine egy párt alkotnak.
Rachelnél látjuk, hogy teljesen rendben van mentálisan, tanárnak készül, és el szeretné hagyni a várost.

Mivel két szálon fut a cselekmény betekintést nyerhetünk Justine pszichológiai kezelésébe, ahol teljesen elutasító a terapeutájával, és csak kiparodizálja ezt az egészet.
Justine-amint nincs a barátnőjével-folyamatosan lop, és iszik, még a párja lakásából is képes volt alkoholt lopni, és a helyi italboltost is átverte, és meglopta.
A film bemutatja a főszereplő családi helyzetét is. Justine elköltözött otthonról, mert az anyjának új párja lett. Láthatunk köztük egy veszekedést, mikor hazalátogat pénz reményében, de veszekedésbe fullad. Az anyuka azt mondta a lányának, hogy mindene megvolt, jó iskolába járatták, sosem kellett nélkülözniük, ami igaz is, viszont sosem volt foglalkozva ezeken túl a lelki egészségével, ami közrejátszott abban, hogy most egy addiktív ember.

A lányok is több problémába ütköznek, Rachel építené a kapcsolatot, még Justine ezt akaratlanul is, de lerombolja folyamatosan, ami a kapcsolatuk végét jelent(het)i.


És itt szeretnék visszatérni az elején leírtakra, hogy a film eleje tulajdonképpen a film vége, ahol Justine egy este öntudatlanra issza magát, és sokadik alkalommal is kórházba kerül, és Rachel megy be az eszméletlen fiatalhoz, és nem hagyja magára.
Szerintem ez a film legszebb része, hisz Rachel mindig csak jót akart a nála fiatalabb lánynak, hiszen szereti, és megtesz mindent érte, de közben ő is megtört belül, viszont mégsem mutatja, csak egyenes háttal a szerelme mellett van, és támogatja.

A film központi kérdései a függőségek helyes kezelése, illetve, hogy meddig lehet elmenni egy olyan emberért akit szeretünk, de nem engedi, hogy segítsünk, és mikor kell elengedni azért, hogy a Mi mentális állapotunkat megőrizzük.
Szívesen ajánlom olyan embereknek, akiket érdekelnek a függőségek, a segítségnyújtás, illetve azoknak, akik szeretik az LMBTQ filmeket.

🎥Rendező: Jamie Patterson

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Tallulah Rose Haddon, Sophie Reid

⏱️Hossz: 78 perc

🌊Műfaj: angol filmdráma

🎞️IMDB: 5,0

🍅Rotten Tomatoes: 88%

🐼Kritikát írta: Tamás Krisztina

 

Facebook Kommentek