Polgárháború (2024)

Az idei év egyik várt filmje az A24 stúdiótól Alex Garland (Ex-Machina, Ők), háborús sajtó fotós filmje a Polgárháború. A film elvezet minket egy olyan USA-ba, ami szét van szakadva és pár államokból álló szövetségek harcolnak egymás ellen.

Főszereplőink egy csoport háborús sajtó fotós (Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson) akiknek a célja, hogy eljussanak Washington DC-be interjút készíteni az Elnökkel (Nick Offerman) amíg életben van, mielőtt a Nyugati Erők csapatai elérik a várost. Útjukon a fiatal kezdő fotós Jessie (Cailee Spaeny) is csatlakozik hozzájuk az utolsó percben.

A film során külön fajta szörnyűségeit láthatjuk a háborúnak, ahogy hőseink ezt megörökítik a lehető minél közelebbről kameráikkal egyre közelebb érve a végső ütközethez.

A film egyik érdekessége hogy egy road-movien stíluson keresztül ismerjük meg a háborút, ami újdonság a műfajon belül és ad egy kellemes ütemet a filmnek. A másik érdekesség és a fő érdeme a filmnek, hogy a képek, amiket a főszereplők készítenek, azok kimerevülnek a vászonra egy pillanatra és ugyanolyanok, mint a háborús sajtó fotók. Aki már járt sajtófotó kiállításokon, mint például az évente a Nemzeti Múzeumban megrendezésre kerülő World Press Photo kiállítás, az teljesen hasonlónak és életszerűnek fogja látni ezeket a képeket amiket filmünk főszereplői készítenek.

Ezen kívül viszont maga a háborúról nem sok mindent tudunk meg és maga a szereplők sem nyújtanak sok érdekeset a szokásos idősebb, traumatizált veterán és a fiatal lelkes mentorált kapcsolatán kívül. Így is ezt a filmet egy egyszeri élménynek tudom ajánlani képi világa miatt és a néha az átlagostól eltérő akciójelenetek miatt.

🎥Rendező: Alex Garland

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman

⏱️Hossz: 109 perc

🌊Műfaj: háborús dráma

Facebook Kommentek