Hát, ha van is, én még nem találtam meg

Hogyan birkózzunk meg a világ gondjaival, ha sokszor még a sajátjainkkal sem tudunk?

Ez a dráma nagyon is modern problémákat dolgoz fel, ami nem véletlen: a fiatal, angol Nick Payne 2009-ben írta meg, és ezzel valósággal berobbant a színházi életbe.  A művet Varga Bálint fordította magyarra, és nagyon jól tette. Mindenkinek őszintén tudom ajánlani, mert felnyitja a szemeket, elgondolkodtat, és egyszerre siratja és nevetteti meg a nézőket.

A középpontban Anna, egy kissé túlsúlyos tinédzserlány áll,akit az iskolában folyamatosan zaklatnak külseje és anyja mivolta miatt. Apja az egész világot meg akarja váltani, túlzottan is környezettudatos életet él, és így alig jut idő a családjára. Egy napon váratlanul beállít Terry, Anna nagybátyja, aki kissé züllött, folyton iszik, dohányzik, füvezik, mégis ő az egyetlen aki segíteni tudna Annának. Terrynek azonban megvannak a maga kis problémái, emellett nem is kezeli jól a helyzetet, így az egész család életét felforgatja, segítsége pedig sokszor balul sül el.

Mayer Szonja tökéletesen alakítja a vele egykorú Annát: egy, az egész világra mérges tinédzser, akinek amúgy teljesen jogos a haragja: zaklatják a suliban, a szülei pedig nem szentelnek neki elég figyelmet. Terry igazi mentőöv számára. De meddig egészséges ez a kapcsolat? Mennyire tud segíteni egy olyan ember, akinek a saját életét sem sikerül sínen tartania?

A mű kettős problémát dolgoz fel: az apukán keresztül megtudhatjuk, hogy alig pár évtizedünk van hátra, mert pazarló életmódot folytatunk, és túl nagy a szén-dioxid-kibocsátásunk. És emellett fő szálként ott van a család problémás élete, ami egyik napról a másikra válik egyre katasztrofálisabbá, lassan egyikük sem találja helyét a világban. A problémák súlyát tökéletesen érzékelteti a mű, ennek ellenére teret enged a humornak is, elsődlegesen Terry személyében, aki nem riad vissza a csúnya beszédtől sem, sőt, egy-egy perverz kalandja is elmesélésre kerül. Sok esetben a legfeszültebb pillanatokban is előfordulnak vicces jelenetek, ez teljesen megzavarja az agyunkat, sírni és nevetni akarnánk egyszerre. A humor azonban nem vesz el el a mű komolyságából és mondanivalójából, így megmarad egy sokatmondó és kétségbeejtő drámának.

🎥Rendező: Székely Kriszta

📸Fotó: Dömölky Dániel

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Kocsis Gergely, Fullajtár Andrea, Mayer Szonja, Mészáros Béla

⏱️Hossz: 110 perc

🌊Műfaj: dráma

🐼Kritikát írta: bambuszmedve

Facebook Kommentek