Európa legdrágább városában jártunk: Zürich

Zürichről általában csak annyit hallunk, hogy Svájc legnagyobb városa és talán azt, hogy nagyon drága. Most összefoglaljuk Nektek, mik azok a látványosságok, amiket semmiképp sem érdemes kihagyni, ha úti célként tűzitek ki Zürichet. De előbb egy picit a város hangulatáról. Utunk során egy kifejezés jutott eszünkbe, amivel a legjobban tudjuk jellemezni ezt a helyet: „Élhető nagyváros“. Minden előnye ott van, ami egy nagyvárosra jellemző, viszont a hátrányokkal nem igazán találkozunk. Udvarias emberek, tiszta utcák, szmogmentes levegő és nincs tömegnyomor.

https://swisskyline.ch/images/product_images/original_images/Limmatquai.jpg

Egy hétvégét töltöttünk a városban, amihez kitűnő opciókat kínál a Zürich város által kínált Zürich Card. Két lehetséges típus közül tudtok választani a 24 órás, ami 29 svájci frankba és a 72 órás, ami pedig 56 svájci frankba kerül. De mit is kínál a Zürich Card? Ingyenesen tudjátok használni a tömegközlekedést, ami már egy hatalmas pont, mivel ahogy már említettük Zürich eléggé drága a magyar árakhoz képest és így, ha egy viszonylag kedvezőbb szálláslehetőséget kerestek, akkor mindenképp Zürich külvárosában kell gondolkodni. Továbbá a villamoshálózat egyszerűen annyira jól szervezett és összehangolt, hogy legkevésbé a városon belüli közlekedésen kell a legkevesebbet aggódni. Ingyenes közlekedés mellett a Zürich Card-dal ingyenesen lehet a Limmat-folyón hajózni vagy éppen a különböző hajóutakat a Zürichi-tónál igénybe venni, ami egyszerűen lélegzetelállító volt és egy hihetetlen jó élmény a látványosságok sietése közben kikapcsolódva tudjátok nézni a várost, a hegyeket és a víz szépségét. Az útvonalakról és menetrendekről a Zürichsee-Schifffahrtsgesellschaft oldalán tudtok utánajárni. Ezek mellett a kártya rengeteg múzeumhoz és egyéb programhoz ingyenes belépőt biztosít, ha pedig nem lenne ingyenes, akkor viszont kedvezményeket kínál. Csekkoljátok a honlapjukat.

Többször megemlítettük, hogy egy drága városról beszélünk, de még is mennyire drága? Egy két éjszakás két személyes teljesen alap szállás ára 120 svájci franktól akár 300-ig is elmehet. Természetesen itt semmilyen exkluzív szállásokról nem beszélünk. Mi a Visionapartments egyik teljesen modern legalapabb apartmanjában szálltunk meg, ami 62 svájci frank per éjszaka. Azonban még egy mini konyha és saját fürdőszoba is volt található benne. A szállás Zürich külterületén található, de villamossal 30 perc alatt a belvárosban is vagy. Ami kifejezetten jó pont volt, hogy egy közös konyhával is rendelkezik, szóval ha nagyon low budget-ből akarod kihozni ezt az utazást, akkor ezt ki lehet használni. A másik nagyszerű lehetőség, amivel éltünk az a „toogoodtogo“ app, amely szinte az, mint itthon a „Munch“ app, már este 8 után tudsz a kedvezmények között választani a különböző éttermek közül. Mi így egy indiai helyet próbáltunk ki, aminek eredeti ára 24 svájci frank lett volna, de az app-pal csak 7-be került.

Programok terén a Zürichi-tón lévő hajózást kiemeltük viszont most nézzük meg mit is lehet még ebben a svájci városban csinálni.

 

Großmünster és Fraumünster

A Grossmünster Zürich egyik legjelentősebb és legismertebb temploma, amely a város szívében, a Limmat folyó partján emelkedik. A romantika stílusban épült, jellegzetes ikertornyai a város egyik legikonikusabb látványosságát alkotják. A belső tér egyszerűsége a reformáció elveit tükrözi, színes üvegablakokkal és bibliai történeteket ábrázoló bronzajtókkal. A látogatók megmászhatják az egyik tornyot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező tájra. Belépőjegy ára 5 frank. A folyó túlpartján fekszik a Fraumünster, ami szintén a város sziluettjét meghatározó templom. Bár a templom belseje viszonylag visszafogott, az üvegablakok varázslatos fényjátéka itt is különleges atmoszférát teremt. Itt a belépőjegy 7 frank.

Lindenhof

A Lindenhof Zürich szívében található történelmi hely, egy zöldellő park, ami egykor a rómaiak által épített erődítmény helyén állt. Ez a csendes menedék a város zajától kínál lenyűgöző kilátást a Limmat folyóra, valamint Zürich óvárosának festői utcáira és háztetőire. A közösségi élet fontos helyszíne is, ahol helyiek és turisták egyaránt szívesen töltik idejüket sétálva, pihenve vagy sakkot játszva az árnyas fák alatt. Belépés ingyenes.

https://www.zuerich.com/sites/default/files/styles/1216_684_focal_scale_crop/public/keyvisual/web_zuerich_lindenhof.jpg?h=1637143347

Operaház

A Zürichi Operaház (Opernhaus Zürich) egy kiemelkedő művészeti intézmény, amely a Zürichi-tó partján található. Kifejezetten tetszett nekünk, hogy az előtte lévő nagy téren, székek vannak kihelyezve, amit bárhova elmozdíthatsz és az emberek kisebb csoportban kényelmesen tudtak beszélgetni a gyönyörűen kivilágított operaház előtt a tópartján.

https://i.pinimg.com/originals/b5/f9/5f/b5f95ff42428b85eb25873ee2302ce57.jpg

Lindt Home of Chocolate

A Lindt csokimúzeum volt utazásunk legédesebb pontja, nagyszerű programot kinél kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Lindt múzeum bemutatására egy külön cikket szánnunk, ahol részletesebben bemutatjuk ezt a csodahelyet.